Autorul atentatului esuat din avionul american al companiei Northwest Airlines este un tanar musulman din nordul Nigeriei, care a studiat la Londra si al carui tata, un bancher bogat, a alertat autoritatile americane in legatura cu radicalizarea religioasa a fiului sau.

Umar Farouk Abdulmutallab, care abia a implinit marti 23 de ani, este fiul lui Umar Abdulmutallab, fost ministru si personalitate reputata in Nigeria, cunoscut si sub numele de Umar Mutallab.

In varsta de 70 de ani, tatal sau a fost presedinte al consiliului de administratie al First Bank of Nigeria pana la recenta sa pensionare, la mijlocul lunii decembrie, relateaza NewsIn citand AFP.

Cotidianul nigerian ThisDay a relatat sambata pe site-ul sau internet ca Abdulmutallab, ingrijorat de radicalismul religios al fiului sau, altertase in urma cu sase luni Ambasada americana la Abuja, precum si agentiile de securitate nigeriene. Informatia a fost confirmata pentru AFP de un responsabil american care a solicitat pastrarea anonimatului. El a spus ca Ambasada a comunicat mai departe informatiile, catre Guvernul american. De asemenea, oficialul american a confirmat ca tanarul nigerian obtinuse o viza pentru Statele Unite in iunie 2008, explicand ca in momentul eliberarii vizei nu existau informatii deosebite despre suspect. Tatal sau, care a creat prima banca islamica din Nigeria, Jaiz International Bank, o institutie ce recent a primit unda verde din partea Bancii Centrale, ar fi fost surprins cand a aflat ca fiul sau a primit viza pentru America.

Cu toate acestea, fostul bancher Umar Abdulmutallab s-a declarat sambata "bulversat" de presupusul gest al fiului sau.

Umar Farouk Abdulmutallab era inscris din noiembrie 2009 intr-o vasta baza de date oficiala, denumita TIDE, cu 550.000 de persoane susceptibile a avea legaturi de orice fel cu terorismul. Nigerianul nu era totusi clasat printre cele 4.000 de persoane care au interdictie de zbor pentru Statele Unite, nici printre cele 14.000 de nume ale unor persoane monitorizate in mod deosebit.

Umar, care sambata a fost pus sub acuzare, ar fi declarat FBI-ului dupa arestare ca are legaturi cu al-Qaida, ca si-a procurat din Yemen explozibilul si tot acolo ar fi primit instructiuni despre momentul in care sa-l foloseasca.

Tatal sau, care a fost candva ministru pentru dezvoltare economica si reconstructie, isi imparte existenta intre orasul sau de origine, Funtua, din statul Katsina, in nordul Nigeriei, si Kaduna, capitala statului omonim. Umar Farouk Abdulmutallab este unul dintre cei 16 copii ai omului de afaceri, fiu al celei de-a doua sotii ale sale. El si-a facut studiile la Londra. Unul dintre vecinii de la Kaduna ai lui Abdulmutallab a explicat ca cea mai mare parte a locuitorilor din cartierele privilegiate din Kaduna au obiceiul de a-si trimite copiii sa-si faca studiile in SUA, Europa sau Orientul Mijlociu.

Potrivit ThisDay, familia Abdulmutallab are o locuinta in centru Londrei, iar tanarul Umar a studiat ingineria la University College, apoi a mers in Egipt si ulterior la Dubai. Aflat in Emirate, el si-ar fi anuntat familia ca nu mai doreste sa fie contactat. Ziarul a mai relatat ca se facuse remarcat pentru islamismul sau radical inca din adolescenta, iar la British International School din Lome (Togo) le predica islamul colegilor sai.

Tanarul nigerian a fost un adolescent inzestrat si sclipitor, chiar daca afisa opinii extremiste, fiind de pilda de partea regimului talibanilor in 2001, in momentul invaziei americane din Afganistan, a relatat sambata la BBC unul dintre fostii sai profesori britanici din Togo, Michael Rimmer.

Cu toate acestea, Abdulmutallab era, potrivit lui Rimmer, "visul oricarui profesor - era foarte sarguincios, entuziast, foarte destept, foarte politicos".
Era religios, dar umbla imbracat in haine occidentale, isi aminteste profesorul. Totusi, unii dintre fostii sai colegi au povestit ca l-au vazut recent pe Abdulmutallab purtand "un constum islamic traditional" si barba.

"Sunt foarte pornit impotriva acestor specii de 'tarati', care i-au umplut capul cu toate aceste idei idioate. I-au ruinat viata si au devastat viata familiei lui", a spus profesorul. "Sunt foarte indurerat, e o pierdere teribila, pentru ca e un baiat asa de bun, era asa de inzestrat, este un tip frumos, stralucitor, provine dintr-o familie buna", a adaugat profesorul. "Viata parea sa-l poarte spre un post eminent intr-o meserie influenta, dar acum nu mai e nimic de asteptat. Pare o asa pierdere", a repetat cu regret profesorul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.