Agresiunile spectaculoase comise la un interval de mai putin de doua saptamani impotriva lui Silvio Berlusconi si a Papei Benedict al XVI-lea ingrijoreaza personalitatile politice si expertii din Italia, relateaza AFP.
"Aceasta coincidenta stranie intre agresiunea impotriva lui Berlusconi si cea impotriva Papei este foarte ingrijoratoare", a declarat primarul Romei, Gianni Alemanno, "Trebuie sa fim mai vigilenti, pentru ca, intr-o lume deschisa si globalizata, numarul persoanelor dezechilibrate si agresivitatea lor pot creste", a declarat Alemanno.

O femeie de 25 de ani care suferea de probleme psihice s-a aruncat asupra Papei in timpul sluijbei de la miezul noptii. Ea incercase acelasi lucru anul trecut, dar fusese oprita la timp.

La 13 decembrie, premierul italian a fost lovit in plina figura cu un obiect aruncat de un barbat care suferea de probleme mintale. "Faptele care se repeta trebuie sa duca la o severitate extrema", a comentat presedintele partidului lui Berlusconi din Senat, Maurizio Gasparri.

"Aceste doua gesturi nu au nicio legatura. Insa ele pot masca un pericol, cel al unei emulatii caere impinge oamenii sa incerce si sa incerce din nou", spune Guido Olimpio, pentrru Corriere della Sera. "Nu numai persoanele fragile psihic, dar si cei care cauta notorietatea ar putea incerca sa imite un astfel de gest", adauga el.

Psihologul David Meghnag tempereaza totusi ingrijorarea. "Pe planul statistic, trebuie sa ne calmam. Numarul prersoanelor care au probleme psihice nu sunt in crestere, din contra, sunt mai bine monitorizate decat in trecut". Insa, el subliniaza "un risc major de concurenta" si face o legatura intre cele doua agresiuni. "Intr-o societate care pune emfaza pe imagine, daca vreau sa exist, trebuie sa apar. Se poate ajunge la asta cand esti premier, Papa sau star al spectacolului. Pentru altii, mai ales pentru cei dereglati, se poate ajunge la o frustrare care evolueaza spre violenta".

Rosella Candella, psihiatru, face o paralela intre Papa si premier, precum si sentimentele pe care ei le inspira.
In opinia sa, daca presedintele Consiliului este celebrat pentru sarmul sau in randul marelui public si numeroasele aparitii televizate, "Reprezentarea exterioara este de asemenea foarte importanta pentru Biserica Catolica".

In opinia sa, pentru a respinge comportamentele unor oameni gen Massimo Tartaglia sau ca Susanna Maiolo, agresorii lui Berlusconi si Papei, "ar fi necesara o autoritate mai discreta". In orice caz, spune psihiatrul, "nu este o problema de ordine publica", chiar daca au fosta duse in discutie chestiunile de securitate, in ambele cazuri. Oricum, ambele personalitati au reactionat la fel: nu se pune problema sa renunte la contactul direct cu multimea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.