Comisia Europeana a incurajat, intr-un comunicat, noul guvern roman "sa continue progresele realizate in reformele structurale deja incepute" ca o conditie pentru deblocarea transei din imprumutul de un miliard de euro.

Presedintele Traian Basescu, reales pentru al doilea mandat, i-a dat joi premierului in exercituiu Emil Boc misiunea de a forma un nou guvern "pana de Craciun" pentru a permite tarii in recesiune sa obtina rapid transe din ajutorul de la FMI si UE, informeaza AFP, conform NewsIn. "Am semnat decretul prin care Boc este desemnat in postul de premier", a spus Basescu.

Jurist in varsta de 43 de ani, Boc a condus guvernul de coalitie format in decembrie 2008 de PDL si PSD, inainte ca guvernul sa cada, in octombrie, in urma unei motiuni de cenzura.

"Emil Boc este un om al dialogului, care si-a asumat responsabilitatea de a aplica solutii dificile" in aceasta perioada de criza economica, a subliniat presedintele. Boc a spus ca "2010 va fi un an dificil, dar mai bun din punct de vedere economic, pentru ca Romania va relua cresterea".
Basescu doreste ca noul guvern sa fie instalat la 23 decembrie pentru a putea adopta proiectul de buget 2010 inainte de 16 ianuarie. Adoptarea bugetului este principala conditie pusa de FMI pentru deblocarea ajutorului pentru Romania.

Potrivit presedintelui Basescu, daca Bucurestiul respecta calendarul foarte strans fixat de creditorii internationali, FMI ar putea deboca la jumatatea lunii februarie doua transe din imprumut, in total de 2,3 miliarde de euro.

Seful misiunii FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, a spus joi ca perspectivele macroeconomice ale tarii sunt mai bune decat se preconiza. "Estimam in acest moment ca scaderea economiei in 2009 va fi limitata la 7% si cresterea va fi reluata in 2010, pentru a ajunge la 1,3%", a explicat el.
Marti, la consultarile cu partidele politice, Basescu a pledat pentru un guvern de uniune nationala, dar principala formatiune de opozitie, PSD, a declinat invitatia de a intra intr-un guvern condus de un premier din PD-L.

PNL a anuntat ca prefera sa ramana in opozitie, dar a asigurat ca va vota pentru investirea viitorului Executiv si ca va sustine proiectele de lege care vor corespunde propriilor convingeri. PDL a obtinut in schimb sustinerea neconditionata a partidului maghiarilor, UDMR, a celor 18 alesi reprezentand minoritatile nationale, precum si a 25 de alesi "independenti", care au plecat din partidele lor de la alegerile din noiembrie 2008. Pentru a fi investit, Guvernul Boc are nevoie de 236 voturi din totalul de 471, mai noteaza AFP.

Emil Boc, "noul" premier desemnat al Romaniei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.