Locuitorii din Catalunia au votat in favoarea independentei regiunii din nord-estul Spaniei, la un referendum simbolic organizat duminica in 166 de localitati, la care participarea a fost insa sub nivelul asteptat.

"<Da>-ul a obtinut o majoritate zdrobitoare, 94, 71% din voturi, au anuntat duminica seara asociatiile locuitorilor din regiune, care au organizat acest scrutin ce nu are insa valoare juridica", relateaza Le Parisien in editia online.

Participarea la vot nu a fost insa pe masura asteptarilor, doar 30% dintre cei 700.000 de localnici vizati de aceasta consultare prezentandu-se la urne, ceea ce inseamna aproximativ 10% din cele 7,5 milioane persoane care locuiesc in regiune.

Conform NewsIn, participarea a fost cu mult sub obiectivul de 40% fixat de organizatorii referendumului si cu 20% mai mica decat cea inregistrata in 2006 la referendumul regional oficial care a validat statutul de autonomie largita a regiunii, aprobat anterior de Parlamentul spaniol.

Catalanii au fost chemati sa raspunda la intrebarea: "Sunteti de acord ca regiunea Catalunia sa fie un stat suveran, social si democratic, integrat in Uniunea Europeana?".

Guvernul socialist spaniol a tratat aparent cu indiferenta referendumul de duminica. Premierul José Luis Rodriguez Zapatero a spus inca de vineri ca aceasta “nu va duce nicaieri”. La randul sau, liderul principalului partid nationalist catalan, CiU, Artur Mas, s-a declarat favorabil lui “da”, dar a apreciat ca un referendum pe tot cuprinsul Cataluniei ar fi o greseala, deoarece “nu”-ul ar iesi victorios.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.