Ministrul interimar de externe Catalin Predoiu a declarat marti ca "s-au luat toate masurile" ca asistenta consulara sa-i fie acordata lui Nicolae Popa, arestat saptamana trecuta la Jakarta, subliniind ca ambasadorul roman din Indonezia "stie ce are de facut".

Intrebat daca reprezentantii diplomatici sau consulari ai Romaniei la Jakarta au reusit sa aiba acces la Nicolae Popa pentru a-i acorda asistenta consulara, avand in vedere ca MAE anuntase saptamana trecuta ca a inceput demersuri in acest sens, Catalin Predoiu a asigurat ca toate masurile au fost luate in acest sens.

"S-au luat toate masurile ca aceasta asistenta sa fie acordata. Ambasadorul nostru la Jakarta stie ce are de facut si actioneaza in acest sens. Cand vom avea noutati, vi le vom prezenta", a spus ministrul interimar de externe intr-o conferinta de presa.

Misiunea Romaniei la Jakarta a solicitat saptamana trecuta autoritatilor locale facilitarea accesului la fostul director GELSOR, Nicolae Popa, pentru acordarea asistentei consulare. Nicolae Popa, urmarit prin INTERPOL, a fost arestat in ziua de 2 decembrie 2009, in Indonezia, la Jakarta.

Fostul director Gelsor, Nicolae Popa, a fugit din Romania in anul 2000 si a fost condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare de Tribunalul Bucuresti.

Tribunalul Bucuresti a pronuntat sentinta in dosarul FNI in 20 martie 2007, condamnandu-i la inchisoare pe cei 12 inculpati pusi sub acuzare in cauza. Ioana Maria Vlas a primit in acelasi dosar o pedeapsa cu 13 ani inchisoare.

Pe numele lui Popa a fost emis in ianuarie 2002 un mandat de arestare preventiva pentru savarsirea de infractiuni economice, iar in iunie 2009 un mandat de executare a pedepsei inchisorii, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune si delapidare, fiind condamnat la 15 ani inchisoare si la plata despagubirilor catre partile civile constituite, la nivelul sumelor efectiv investite, indexate cu rata inflatiei. Popa este invinuit pentru crearea unui prejudiciu de 50 de miliarde de lei vechi.

Nicolae Popa nu figureaza in evidentele MAE ca detinator de pasaport diplomatic sau de serviciu, ultima oara cand a cerut prelungirea pasaportului sau simplu fiind in 13.02.2001, cand inca nu era emis vreun mandat de arestare pe numele sau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.