Presa internationala anunta victoria lui Traian Basescu in alegerile prezidentiale, subliniind ca principala sarcina a viitorului guvern va fi sa adopte bugetul.

Cursa stransa pentru presedintia Romaniei ridica semne de intrebare privind capacitatea castigatorului de a desemna repede un nou premier care sa il inlocuiasca pe Emil Boc, al carui cabinet s-a prabusit in octombrie, au subliniat analisti citati de Bloomberg. A doua tara ca grad de saracie din Uniunea Europeana, Romania nu a reusit sa adopte bugetul pentru anul 2010, sa refaca relatiile cu FMI. sa revizuiasca taxele si sa dea un nou impuls economiei, care s-a contractat cu 7,1% in al treilea trimestru, noteaza agentia internationala. "Nu vom avea un guvern atat de devreme pe cat am sperat. (...) Totul in politica romaneasca este suspendat. Este destul de posibil ca social-democratii sa conteste unele voturi, iar (rezultatul - n.red.) va fi decis in instanta", a declarat Cristian Parvulescu, analist politic, intr-un interviu telefonic acordat Bloomberg. O victorie la diferenta mica a lui Basescu ar putea sa ii ingreuneze si sarcina de a atrage de partea sa aliatii de care are nevoie in Parlament, pentru a avea un guvern, noteaza agentia, potrivit NewsIn.

Presedintele roman Traian Basescu pare sa castige alegerile prezidentiale de duminica, in fata rivalului sau Mircea Geoana, relateaza Euronews, citand rezultatele anuntate de Biroul Electoral Central. "S-a sperat ca aceste alegeri vor risipi neintelegerile politice din Romania - in loc, se pare ca o noua runda de lupte interne politice abia a inceput", comenteaza postul de televiziune pe site.

Cotidianul francez La Tribune informeaza ca, desi ambii candidati au revendicat victoria dupa inchiderea sectiilor, rezultatele partiale oficiale il prezinta pe Traian Basescu, sustinut de PDL, drept invingator.

New York Times
preia o stire Reuters, potrivit careia Basescu pare sa il fi invins, la diferenta mica, pe Mircea Geoana. La fel ca in urma cu cinci ani, cursa pentru presedintia a fost foartea stransa, comenteaza ziarul, subliniind ca viitorul guvern va avea ca principal obiectiv adoptarea rapida a proiectului de buget pentru anul 2010, indispensabil pentru acordarea imprumutului FMI.

Si Television Suisse Romande anunta pe site rezultatele oficiale partiale ale alegerilor, precum si declaratia unui responsabil PSD potrivit caruia scrutinul a fost marcat de "fraude si nereguli".

La Repubblica subliniaza ca, in pofida exit-pollurilor care il dadeau invingator pe Mircea Geoana, numararea voturilor pare sa sugereze ca invingatorul este din nou presedintele in exercitiu Traian Basescu.

Postul de televiziune Al-Jazeera citeaza rezultatele BEC, potrivit caruia presedintele in exercitiu Traian Basescu a castiga alegerile, cu 50.43% din voturi, dupa numararea buletinilor din circa 95% din sectii. Al-Jazeera subliniaza ca acest rezultat contrasteaza cu exit-pollurile difuzate duminica, potrivit carora Geoana conducea la o diferenta mica.

La randul sau, Sofia News Agency anunta victoria lui Basescu, amintind si rezultatele sondajelor la iesirea de la urne. Agentia bulgara afirma ca una dintre principalele sarcini ale viitorului presedinte va fi sa numeasca un premier, in conditiile in care Romania este condusa de un guvern interimar din octombrie, ceea ce a determinat FMI sa amane plata unei transe din imprumutul promis in primavara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.