Presa rusa scrie ca, desi pregatirile pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Romania, care se desfasoara duminica, au inceput cu o lupa politica intensa, ambii candidati au sanse aproximativ egale.

ITAR-TASS scrie ca pregatirile pentru cel de-al doilea tur de scrutin a inceput cu o lupta politica intensa, liderul Partidului Social-Democrat, Mircea Geoana, incheind o alianta cu Partidul National-Liberal, al carui candidat, Crin Antonescu, a fost pe locul al treilea al cursei electorale, obtinand in primul tur 20% din voturi.

"Aceasta coalitie a fost sustinuta de Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania. De asemenea, impotriva actualului presedinte sunt dispusi sa voteze reprezentanti a 17 minoritati nationale, lipoveni-rusi, sarbi, armeni, nemti, ucraineni, turci, evrei etc. Astfel, este posibil ca, dupa rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin, care vor fi anuntate duminica, in Romania sa se produca o schimbare a puterii si sa fie ales un nou presedinte", potrivit postului rusesc de televiziune Vesti. Geoana si Antonescu, lideri ai caror partide s-au situat de pozitii ideologice diferite, au declarat ca vor coopera pentru a scoate tara din criza politica si economica, adauga Vesti.

In acelasi timp, Vesti spune ca Basescu are sanse sa obtina un al doilea mandat de presedinte, intrucat este simpatizat de multi alegatori, gratie "populismului" specific. El spune ca a venit in politica pentru a lupta cu oligarhii si coruptia.

"Daca Basescu considera importanta consolidarea cooperarii cu SUA si NATO in Balcani si regiunea Caspica, Geoana a vorbit despre necesitatea dezvoltarii relatiilor cu Rusia, China si India", adauga postul rus de televiziune. "Este nevoie sa incercam sa dezvoltam relatiile comerciale, economice si investitionale cu cei care reprezinta puterile secolului XXI", a explicat el, potrivit Vesti.

Presedintelui Traian Basescu, care a obtiut victoria in primul tur de scrutin din 22 noiembrie, nu-i va fi usor sa repete succesul din cauza consolidarii din tabara principalilor rivali, scrie RIA Novosti. Basescu a castigat in primul tur de scrutin cu 32,44% de voturi, fata ca 31,15% voturi pe care le-a obtinut contracandidatul sau Mircea Geoana, fost ministru de externe si lider al Partidului Social-Democrat. Apoi, Crin Antonescu, care s-a clasat pe locul trei in primul tur, cu circa 20% din voturi, precum si alti politicieni mai putin influenti si-au anuntat sustinerea fata de Geoana. "In timpul campaniei electorale Basescu a folosit lozinci populiste, declarandu-si intentia de a invinge coruptia, s-a pozitionat ca luptator cu oligarhii, "luptator cu politicienii care slujesc propriul interes si nu cel al oamenilor" si aparator al intereselor oamenilor simpli. La randul sau, Geoana a reamintit situatia politica si economica grea creata in perioada mandatului actualului presedinte, pe care a promis sa o corecteze. In timpul ultimei dezbateri televizate, el a mai spus ca in perioada mandatului lui Basescu "Romania a inceput sa fie perceputa ca cel mai corupt stat din UE", relateaza RIA Novosti.

De asemenea, adauga RIA Novosti, "in retorica electorala a ambilor candidati a fost prezent subiectul influentei Rusiei asupra situatiei din regiune. Astfel, presedintele Basescu l-a acuzat pe Geoana de efectuarea unor vizite secrete la Moscova", noteaza agentia rusa de presa.

Alegerile ce se desfasoara in Romania sunt chemate sa rezolve criza politica si sa usureze situatia complicata a economiei din tara, unde somajul este in crestere si lipseste un guvern functional.

Si postul de radio Eho Moskvi a consemnat ca duminica in Romania se desfasoara cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, la care actualul presedinte Traian Basescu si liderul Partidului Social-Democrat, Mircea Geoana, au aproximativ sanse egale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.