Piratii somalezi, care au capturat duminica un petrolier grec la bordul caruia se afla si un roman, au avertizat sambata in legatura cu orice tentativa de eliberare a navei prin forta.

Capturat in 28 noiembrie cu un echipaj format din 16 filipinezi, noua greci, doi ucraineni si un roman, petrolierul Maran Centaurus, sub pavilion grec, este ancorat in largul Haradhere, un refugiu al piratilor, au anuntat acestia din urma.

"Am fost informati ca nave de razboi au intentia sa elibereze acest vas cu forta, dar avertizam in legatura cu o astfel de tentativa, pentru ca ar avea consecinte foarte deranjante", a declarat un pirat, care s-a prezentat drept Abdi Hasan. "Sunt peste 50 de oameni la bordul petrolierului acum si suntem pregatiti sa opunem rezistenta", a spus el.

In 2 decembrie, nava cu o lungime de 322 de metri a fost dusa la baza piratilor de la Hobyo, dar a fost transferata apoi mai la sud de-a lungul coastei, spre Harardhere, au anuntat pescarii locali, relateaza NewsIn.

"Deja sunt multi pirati inarmati care se deplaseaza intre nava si mal", a declarat Osmail Abdullahi Togane, unul dintre pescari. "Pazesc aceasta nava si altele, cred ca se tem de un atac al navelor de razboi care se vad patruland in larg", a adaugat el.

Intr-un comunicat dat publicitatii miercuri, operatorii vasului deturnat, Maran Tankers Management Inc, au subliniat ca sunt "angajati in totalitate in mentinerea securitatii celor care se afla la bord si in cautarea eliberarii lor rapide".

"Au inceput contacte intre cei care tin nava si reprezentantii proprietarilor, pentru a obtine eliberarea rapida", a declarat pentru AFP Abdi Yare, un alt pirat din Harardhere. "Nu pot sa ofer detalii despre discutii in momentul actual, dar piratii cer doar o rascumparare", a spus el.

Petrolierul se indrepta spre Statele Unite din Arabia Saudita.

Roman luat ostatic de piratii somalezi


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.