Piratii somalezi au capturat duminica in Oceanul Indian un cargobot grec, Maran Centrauros, cu 28 de marinari la bord, intre care si un roman, a anuntat Ministerul elen pentru Protectia cetateanului.

Superpetrolierul Maran Centaurus "se indreapta spre Somalia, ar putea ajunge luni seara sau marti dimineata", a declarat reprezentantul pentru Kenya al ONG-ului Programul de asistenta pentru marinari, Andrew Mwangura, la Mombasa.

Operatiunea europeana de lupta antipiraterie, a spus ca nava se indreapta spre localitatile somaleze Harardhere sau Hobbyo, doua repere ale piratilor, noteaza AFP.

Capitanul grec al navei a informat telefonic autoritatile elene despre acest incident. El a spus ca noua pirati inarmati au atacat vasul si il duc catre apele teritoriale somaleze. Toti marinarii de la bord au o stare buna a sanatatii, a afirmat acesta. Din echipaj fac parte 16 filipinezi, noua greci, doi ucraineni si un roman.

Si Ambasada Romaniei la Atena a fost informata oficial de catre autoritatile elene ca piratii somalezi au capturat duminica un cargou elen, "Maran Centrauros", iar printre cei 28 de membri ai echipajului se numara si un roman
, a declarat MAE, la solicitarea NewsIn.

"Avem confirmarea oficiala ca printre cei 28 de membri ai echipajului se afla un cetatean roman (din echipaj mai fac parte 16 filipinezi, 9 greci si 2 ucraineni). Firma care este proprietara navei ne-a comunicat ca starea de sanatate a echipajului este buna, iar la bordul navei exista suficiente rezerve de hrana, apa si medicamente", a declarat purtatorul de cuvant al MAE, Alin Serbanescu.

Ministerul roman de Externe a demarat deja procedurile standard pentru ca familia sa fie identificata si anuntata de catre Ministerul Administratiei si Internelor.

Cargobotul grecesc "Maran Centrauros" naviga la 730 mile marine de tarmul de est al Somaliei, dinspre Kuwait spre SUA.

Conform procedurilor uzuale in astfel de situatii, negocierile au loc direct intre proprietarii navelor si rapitori, atentioneaza MAE. Proprietarii navelor sunt sfatuiti de autoritatile abilitate din tarile ai caror cetateni sunt. La randul lor, autoritatile pastreaza legatura permanent si informeaza ambasadele tarilor care au cetateni rapiti.

"Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada Romaniei la Atena, monitorizeaza cazul si pastreaza legatura permanenta cu compania proprietara a navei sechestrate, precum si cu autoritatile elene. Cazul este tratat cu maxima atentie, prioritara fiind mentinerea integritatii membrilor echipajului", subliniaza ministerul.

In ultimele luni mai multe nave grecesti au fost atacate de piratii somalezi in Oceanul Indian. Piratii, care detin de peste sase luni vasul MV Ariana si echipajul ei ucrainean, au recunoscut vineri ca nu l-au eliberat, contrar a ceea ce sustineau joi, si au dat vina pe proprietarul grec al navei.

Anul acesta 21 marinari romani care faceau parte din echipajele a patru nave au fost tinuti in captivitate de piratii somalezi.

Ultimii cinci marinari romani aflati in captivitate au fost eliberati in august, dupa ce patru luni au fost ostaticii piratilor somalezi. Ei faceau parte din echipajul unui remorcher italian, Bucaneer, capturat in aprilie in Golful Aden. Presa a vorbit despre o rascumparare de 4-5 milioane de dolari pentru eliberarea echipajului de pe Bucaneer. Ministrul roman de externe de atunci, Cristian Diaconescu, sublinia ca armatorul si asiguratorul navei sunt cei care au vorbit direct cu rapitorii. Vasul nu a fost eliberat in schimbul vreunei actiuni militare si nu a fost platita rascumparare, a sustinut insa armatorul. Potrivit Ministerului italian de Externe, eliberarea navei a fost rezultatul unui indelungat proces de contacte cu autoritatile somaleze si al activitatii serviciilor italiene de informatii.

In iulie, fusesera eliberati 11 marinari romani aflati la bordul navei germane "MV Victoria", capturata de piratii somalezi la 5 mai. Piratii sustin ca au primit o recompensa de 1,8 milioane de dolari pentru eliberarea acestei nave.

La 25 aprilie piratii somalezi au eliberat vasul grecesc MV Saldanha, capturat in 22 februarie, din echipajul caruia faceau parte si doi romani, dupa ce ar fi fost platita o rascumparare de 1,9 milioane de dolari.

Alti trei marinari romani, de pe vasul grecesc "Titan", capturat de piratii somalezi la 22 martie 2009, fusesera eliberati la 15 aprilie.

Piratii au atacat peste 130 de vase comerciale in Golful Aden anul trecut, de cel putin doua ori mai mult decat in 2007, potrivit Biroului Maritim International. Peste 150 de pirati au fost arestati de patrulele navale in 2008. Apele somaleze sunt printre cele mai folosite pentru transportul maritim, iar capturile de nave le-au adus piratilor venituri de milioane de dolari din recompense.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.