Inca 100 de militari romani se vor alatura in 2010 celor 1.100 de soldati trimisi in Afganistan, iar Romania va analiza posibilitatea sporirii contributiei in aceasta tara, in spiritul solidaritatii aliate si in conformitate cu evaluarile si procedurile de decizie nationala.

Catalin Predoiu, ministrul interimar de externe, a reconfirmat vineri la Bruxelles angajamentul de lunga durata al Romaniei pentru misiunea NATO din Afganistan, prin sustinerea eforturilor de stabilizare si de combatere a terorismului, se arata intr-un comunicat al MAE.

Seful diplomatiei romane a precizat ca Romania are o prezenta substantiala in cadrul operatiunii, indicand faptul ca, ulterior summitului NATO de la Bucuresti din aprilie 2008, contributia romaneasca s-a dublat, ajungand, in prezent, la mai mult de 1.000 de militari, dislocati in partea de sud a Afganistanului, carora li se vor adauga, in cursul anului 2010, inca 100 de persoane.

La solicitarea secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, adresata aliatilor de a-si spori alaturi de SUA contributia la ISAF, ministrul roman a mentionat ca Romania va analiza posibilitatea sporirii contributiei in Afganistan in spiritul solidaritatii aliate si in conformitate cu evaluarile si procedurile de decizie nationala. De asemenea, ministrul interimar al afacerilor externe a subliniat importanta laturii de reconstructie civila si, in context, a indicat necesitatea coordonarii, in acest domeniu, a eforturilor aliate cu cele ale Uniunii Europene.

De altfel, aliatii au reafirmat angajamentul fata de continuarea implicarii in cadrul operatiunii din Afganistan, in vederea asigurarii unei solutii durabile de stabilizare a regiunii, cu sublinierea importantei asigurarii unei cooperari cat mai stranse cu statele din regiune, precum si cu ceilalti actori implicati (ONU si UE).

Participantii la reuniunea statelor membre NATO cu statele contributoare la ISAF au salutat decizia administratiei americane privind strategia asupra stabilizarii Afganistanului, precum si strategia de combatere a insurgentei propusa de comandantul trupelor ISAF, generalul McChrystal.

In urma reuniunii, ministrii au adoptat o declaratie referitoare la Afganistan si au aprobat documentul referitor la sprijinul ISAF in contextul proceselor de reintegrare si reconciliere din acest stat.

Reuniunea ministeriala NATO intervine la numai cateva zile dupa ce Barack Obama a anuntat marti desfasurarea accelerata a 30.000 de militari suplimentari in Afganistan, pentru combaterea talibanilor, si le-a cerut si aliatilor din NATO sa trimita intariri.

Obama s-a decis: SUA suplimenteaza fortele militare din Afganistan

Presedintele Traian Basescu a declarat la jumatatea lunii noiembrie, dupa ce a avut o intrevedere cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, ca Romania "analizeaza cu toata deschiderea" solicitarile de crestere a contributiei in Afganistan, urmand sa trimita mai multe trupe deodata cu ceilalti aliati, arata NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.