John Demjanjuk, in varsta de 89 de ani, acuzat ca ar fi unul dintre ultimii mari criminali nazisti inca in viata, este judecat incepand de luni in Germania pentru complicitate la uciderea a 27.900 evrei. Acesta a fost adus pe targa la proces.
Acest apatrid de origine ucraineana risca inchisoarea pe viata in cazul in care Curtea cu Juri din Munchen, sudul Germaniei, va decide ca el a fost gardian timp de sase luni, in 1943, lagarul de exterminare de la Sobibor, in prezent pe teritoriul Poloniei, relateaza NewsIn.

In acea perioada, aproximativ 27.900 de evrei, in special olandezi, au fost gazati la Sobibor. Potrivit acuzarii, el a participat deliberat la aceasta exterminare. Avocatul batranului, care a comparut, palid, in scaun cu rotile, a recuzat imediat impartialitatea curtii, reprosand Germaniei ca actioneaza in justitie un executant strain, in timp ce ofiterii germani care se aflau la Sobibor au fost achitati.

"Cum este posibil ca cei care dadeau ordinele sa fie exonerati?", a intrebat Ulrich Busch. "Din punct de vedere al dreptului international si al moralei, exista doua uniati de masura in acest tribunal", a adaugat avocatul.

Este pentru prima oara cand Germania judeca un strain pentru crimele comise in timpul nazismului.

Avocatul a mai spus ca garzile formate la Trawniki, in Polonia, din care Demjanjuk facea parte, potrivit acuzarii, erau victime la fel ca evreii morti in camerele de gazare din Sobibor. El a provocat chiar indignarea asistentei comparandu-l pe Demjanjuk cu un supravietuitor, americanul Thomas Blatt, 82 de ani, una dintre partile civile, care a recunoscut ca a fost constrans sa-i ajute pe tortionari sa ucida alti evrei.
Acuzarea a respins motiunea apararii drept nefondata. Deocamdata, Curtea nu s-a pronuntat.

Demjanjuk, aflat in fruntea listei criminalilor de razboi nazisti inca in viata, stabilita de Centrul Simon Wiesenthal, a urmarit aceste schimburi de replici prin traducerea unui interpret.

Purtand o sapca de baseball si imbracat cu o vesta din piele, avand o patura albastra pe genunchi, el a tinut majoritatea timpului ochii inchisi, in spatele ochelarilor grosi.

Audierea in ceea ce ar fi trebuit sa fie unul dintre ultimele mari procese ale crimelor comise in timpul nazismului a inceput cu mai bine de o ora intarziere, autoritatile nereusind sa stapaneasca multimea. Busculada a fost atat de mare, incat supravietuitorii veniti sa ceara dreptate au izbucnit in lacrimi.

Sala de audieri poate primi doar aproximativ 150 de persoane, in timp ce supravietuitori ai Holocaustului sau rudele lor si jurnalisti au venit din lumea intreaga pentru a asista la deschiderea procesului. "Nu vreau razbunare impotriva lui Demjanjuk, vreau doar sa spuna adevarul", a declarat Thomas Blatt.

"Demjanjuk a ucis peste o suta de persoane pe zi, pe zi! Acestea sunt cele mai groaznice crime!", s-a revoltat Robert Cohen, un olandez in virsta de 83 de ani, aratandu-si tatuajul de deportat. Cohen a supravietuit lagarului, dar familia sa a murit la Sobibor.

Demjanjuk s-a stabilit in Statele Unite in 1952, dupa ce a trait in apropiere de Munchen, pe baza acestui criteriu fiind stabilita si competenta tribunalului bavarez. Autoritatile de la Washington i-au retras nationalitatea americana, pentru ca si-a ascuns trecutul.

Familia sa sustine ca el nu va supravietui procesului, dar justitia americana si apoi cea germana l-au considerat apt pentru a fi judecat, cu doua audieri de 90 de minute fiecare pe zi. Demjanjuk a fost condamnat la moarte in 1988 in Israel, unde a fost acuzat ca a servit la Treblinka, un alt lagar, dar a fost achitat in apel din cauza indoielilor privind identitatea sa.

"Vanatorul" francez de nazisti, Serge Klarsfeld, a minimalizat insa importanta procesului, subliniind ca Demjanjuk facea parte din "esalonul secund al crimei". "Este putin cam dezamagitor, o persoana bolnava care nu este german, care ocupa o functie de subaltern si care ar fi murit de foame in lagarul de prizonieri daca ar fi refuzat sa serveasca intr-un lagar al mortii...", a declarat el pentru AFP.

De altfel, la reluarea procesului, John Demjanjuk a fost adus pe o targa la tribunal. Acoperit din cap pana in picioare cu o patura alba, acuzatul, in varsta de 89 de ani, a ridicat un brat, in timp ce expertii au dat asigurari ca este apt pentru a fi judecat pentru presupusul sau rol de fost gardian la lagarul din Sobibor, din Polonia.

Judecatorul a suspendat sedinta dupa 20 de minute, un responsabil al tribunalul afirmand ca acuzatul sufera de dureri de cap. Dupa 20 de minute, acesta a revenit, in continuare lungit pe targa, dar cu fata descoperita, pentru reluarea procesului.

Demjanjuk s-a salvat o data: condamnat la moartea in 1988 in Israel, pentru ca a fost Ivan cel Groaznic, gardian la lagarul Treblinka, el a fost achitat de Curtea Suprema din cauza unor indoieli privind identitatea sa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.