De astazi, filmul Francesca se lanseaza in cinematografele din Italia. Regizorul Bobby Paunescu, actrita Monica Birladeanu si distribuitorul Domenico Procacci vor face un tur de forta in principalele orase italiene, pentru a promova pelicula.
Tot astazi vom afla si rezultatul recursului pe care Alessandra Mussolini l-a inaintat hotararii judecatoresti care a dat unda verde lansarii filmului in Italia, in varianta originala, fara taieturi.

In urma cu doua saptamani, pe 12 noiembrie, judecatoarea Luciana Sangiovanni, de la Tribunalul Civil din Roma respinsese cererea Alessandrei Mussolini de blocare a difuzarii filmului Francesca in cinematografele din Italia. Judecatoarea a argumentat ca "fraza incriminata nu este ofensatorie in contextul din film" si ca este rezultatul unui act creativ.

Alessandra Mussolini a atacat decizia curtii afirmind ca “nu este doar o lovitura impotriva mea ca persoana si parlamentar, ci un pericol social fara precedent” si a mers chiar mai departe atacind-o pe judecatoare cu apelativul idioata.

Reactiile pro Francesca au fost numeroase, atat in presa cat si pe alte canale. Pe Facebook, cea mai mare retea sociala online din lume, a fost creat un grup de sustinere - "Io stò con Bobby Paunescu" ("Il sustin pe Bobby Paunescu"), care solidarizeaza cu regizorul si cu libertatea de exprimare.

Cu Alessandra Mussolini s-au solidarizat deputatul Aldo di Biaggio si deputata Barbara Saltamartini, membrii ai formatiunii de centru dreapta Popolo della Libertà (PdL), care au cerut guvernului Berlusconi masuri oficiale impotriva filmului si au facut apel catre populatie la boicotarea proiectiilor.

Francesca este distribuit in Italia de catre Fandango, unul dintre cei mai importanti distributori de film din Italia, producatorul unui alt film controversat, Gomorra. Filmul va intra in cinematografele din Italia pe 27 noiembrie.

In septembrie, filmul a avut premiera mondiala la Festivalul de Film de la Venetia, fiind selectat in competitia sectiunii "Orizzonti". Imediat dupa premiera, parlamentarul Alessandra Mussolini si primarul Venetiei Tosi au reactionat dur, simtindu-se ofensati din cauza unor replici din film. Demersul lor a avut succes, urmatoarele doua proiectii au fost interzise in cinematografele din Venetia, decizia apartinind Circuitului de Cinematografe al orasului Venetia, care invoca o hotarire judecatoreasca in acest sens.

In Romania, Francesca a avut premiera nationala la inceputul lunii octombrie si in cele 7 saptamani de la lansare, a strans peste 16000 de spectatori.

Din distributie, alaturi de Monica Birladeanu fac parte Doru Boguta, Luminita Gheorghiu, Teodor Corban, Doru Ana, Mihai Dorobantu, Dana Dogaru etc.

Filmarile au avut loc in iulie-august 2008 iar post-productia s-a finalizat in aprilie, anul acesta. Filmul, al carui buget total a fost de 700.000 Euro, este produs de Mandragora Movies si ii are ca producatori pe Cristi Puiu si Bobby Paunescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.