Presedintele sarb Boris Tadici a inaugurat luni o baza militara, cea mai mare din Serbia, construita in sudul tarii, unde traieste o importanta minoritate albaneza, in apropiere de Kosovo, teritoriu a carui independenta nu este recunoscuta de Belgrad.

Baza "Sud" a fost construita pe o suprafata de 35 de hectare pe Muntele Cepotina, in apropiere de Bujanovaci. Aceasta urmeaza sa gazduiasca 1.000 de soldati profesionisti, a anuntat agentia Beta, relateaza NewsIn, citand AFP.

"Toti cetatenii sarbi care doresc pacea si stabilitatea si mai bune relatii interetnice trebuie sa fie multumiti de inaugurarea bazei Sud, spre deosebire de toti cei care nu doresc pacea si sustine crima organizata", a declarat Tadici la ceremonia de inaugurare. Baza Sud va avea o contributie esentiala la pregatirea soldatilor care ar putea participa la misiuni internationale, a adaugat presedintele sarb, fara a oferi insa mai multe detalii.

La ceremonie au asistat, de asemenea, premierul Mirko Cvetkovici, ministrul apararii Dragan Sutanovaci, precum si seful Statului Major, generalul Miloje Miletici.

Valea Presevo (care include in special orasele Bujanovaci si Presevo, cu populatie majoritar albaneza), din apropierea Kosovo, a fost in 2000 si 2001 scena ciocnirilor intre fortele sarbe si separatistii din comunitatea albaneza, care doreau alipirea sudului Serbiei la Kosovo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.