Statele Unite vizeaza Romania pentru a trimite 600 de soldati suplimentari in Afganistan, dupa ce presedintele Barack Obama isi va anunta strategia pentru aceasta tara, dar nu sunt foarte optimiste in acest sens, relateaza Wall Street Journal in editia electronica.
Un oficial roman a refuzat sa comenteze informatiile, potrivit WSJ, noteaza NewsIn.

O alta tara vizata de SUA pentru suplimentarea trupelor este Turcia, care a preluat comanda fortelor NATO de la Kabul in 1 noiembrie, dar un oficial turc a declarat ca Guvernul sau nu a luat nicio decizie privind trimiterea de noi soldati, in conditiile in care Ankara a anuntat recent dublarea contingentului sau, de la 800 de militari, la 1.600.

Si Franta se afla pe lista tarilor pe care Washingtonul spera sa le convinga sa participe cu mai multi militari in Afganistan. Desi Parisul a anuntat ca nu isi va suplimenta trupele, Statele Unite spera ca o reducere a fortelor franceze din Kosovo ar putea permite trimiterea a pana la 1.000 de militari in plus in Afganistan.

In ceea ce priveste Germania, Italia si Marea Britanie, insa, administratia Obama este mai optimista ca va putea obtine angajamente pentru suplimentarea contingentelor, potrivit unor surse apropiate dosarului.

Italia, care are 2.800 de militari in Afganistan, a semnalat ca ar fi dispusa sa mai mentina in tara 400 de soldati suplimentari pe care i-a trimis pentru alegerile din august.

Si premierul britanic Gordon Brown a lasat sa se inteleaga ca intentioneaza ca va trimite inca 500 de militari.
Insa atat Germaniei, cat si Marii Britanii ar putea sa le fie dificil din punct de vedere politica sa trimita mai multe trupe - cel putin in urmatoarele saptamani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.