Liderii celor 27 de state membre, reuniti intr-un summit extraordinar la Bruxelles i-au desemnat pe premierul belgian Herman Van Rompuy in functia de presedinte al Uniunii Europene si pe comisarul pentru comert, britanica Catherine Ashton in cea de Inalt Reprezentant al UE pentru Politica Externa si de Aparare.
Ambele personalitati sunt vazute ca “politicieni de consens”, cu putina experienta in politica externa, relateaza BBC News.

“Amandoi au obtinut sustinere unanima din partea celor 27 de lideri ai UE la summitul de la Bruxelles”, a declarat premierul britanic Gordon Brown.

Herman Van Rompuy s-a bucurat de sprijinul crucial al Germaniei si Frantei. Acesta are reputatia de “fauritor de coalitii”, fiind cunoscut pentru modul in care a scos Belgia din criza in plin conflict guvernamental din motive lingvistice.

In ceea ce priveste functia de sef al diplomatiei europene, Marea Britanie si-a schimbat dramatic pozitia, renuntand in a-l mai sustine atat de inversunat pe fostul premier laburist Tony Blair pentru functia de presedinte UE si propunand-o pe Catherine Ashton ca sef al diplomatiei europene, iar ulterior convingand si pe ceilalti lideri ai statelor membre sa o aleaga.

Baronesa engleza este prima femeie care detine o functie atat de importanta in Uniune.

Potrivit AFP, citat de NewsIn, Van Rompuy, in varsta de 62 de ani, va inlocui actualul sistem al presedintiei semestriale prin rotatie a Consiliului Uniunii Europene, sistem ce se va pastra insa la nivelul consiliilor ministeriale, cu exceptia celui pentru afaceri externe.

Catherine Ashton, o laburista in varsta de 53 de ani, ii va urma in functie spaniolului Javier Solana, insa va avea prerogative sporite si va avea la dispozitie un serviciu diplomatic. In acelasi timp, ea devine vicepresedinte al Comisiei Europene.

Mai multi diplomati considera ca marile tari din UE - Franta, Germania, Marea Britanie in special - vor pastra in mare parte controlul asupra afacerilor diplomatice ale Europei. Iar noul presedinte nu le va sta in cale. Si acesta, la randul sau, starneste nemultumire. Fosta vicepresedinta socialista a Parlamentului European, frantuzoaica Marie-Noëlle Lienemann, a spus joi seara ca primul presedinte al UE este "inodor, incolor si lipsit de savoare", incarnand "cel mai mic numitor comun pentru Uniunea Europeana".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.