Sefii de stat si de guvern europeni se intalnesc joi seara la Bruxelles, pentru a incerca sa-si depaseasca divergentele si sa desemneze primul presedinte stabil al UE, precum si seful diplomatiei, relateaza AFP.
Sarcina lor se anunta, insa, delicata, niciun nume nefiind aprobat in unanimitate. "Am mai multe nume decat am posturi de oferit", a avertizat premierul suedez Fredrick Reinfeldt, care asigura in prezent presedintia UE.

Postul de presedinte stabil al Consiliului European, mai apropiat de un mediator pentru un compromis intre tari decat de un adevarat presedinte al Europei, a fost creat prin Tratatul de la Lisabona si are ca scop sa ofere mai multa vizibilitate UE pe scena internationala.

Primele delegatii sunt asteptate in capitala belgiana in jurul orei locale 17.00 (18.00 ora Romaniei).

Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul Angela Merkel urmeaza sa sustina o conferinta de presa in jurul orei locale 17.30 (18.30 ora Romaniei), oficial pentru a vorbi despre summitul pentru clima de la Copenhaga. Insa pare greu de crezut ca cei doi lideri nu vor evoca subiectul momentului, in conditiile in care Parisul si Berlinul intentioneaza sa aleaga un candidat comun la presedintia UE. "Sunt optimista ca vom avea un acord (joi - n.red.) seara", a spus Merkel.

Liderii europeni se vor intalni pentru un dineu de lucru la ora locala 18.00 (19.00 ora Romaniei). Acesta este prevazut sa dureze trei ore, dar risca sa fie prelungit la nesfarsit. " Vom avea noile figuri ale Europei joi seara? Sincer, nu stiu. Se poate rezolva in cateva ore, poate va fi nevoie de toata noaptea", a avertizat Fredrik Reinfeldt.

Premierul belgian Herman Van Rompuy este in continuare favorit in cursa pentru presedintie, in fata luxemburghezului Jean-Claude Juncker, a olandezului Jan Peter Balkenende sau a britanicului Tony Blair, sustinut in continuare de Londra. Dar au aparut si alte nume, precum cel al fostei presedinte letone Vaira Vike-Freiberga, in varsta de 71 de ani, care capitalizeaza de pe urma valului "feminist" din ultimele zile, de la Bruxelles.

Confuzia este si mai mare in ceea ce il priveste pe Inaltul reprezentant pentru politica externa, care va fi, de facto, si vicepresedinte al CE. Seful diplomatiei britanice, David Miliband, considerat favorit, s-a retras, dar numele sau este vehiculat in continuare.

Italianul Massimo D'Alema este sustinut de socialistii europeni, care revendica aceasta functie, dar candidatura acestui fost comunist este contestata de unele tari din fostul bloc sovietic.

Iar potrivit cotidianului spaniol El Pais, seful guvernului socialist spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, intentioneaza sa pledeze in favoarea ministrului sau de externe, Miguel Angel Moratinos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.