Sefii de state si de guverne din tarile membre UE par condamnati la un maraton epuizant astazi, pentru a depasi diferentele si a stabili cine va conduce Europa in urmatorii ani, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Am mai multe nume decat posturi de oferit", a recunoscut premierul suedez Fredrick Reinfeldt, a carui tara asigura presedintia UE. "Mergem la summit fara ca un consens sa se contureze in randul Celor 27", a mentionat, la randul sau, un diplomat european.

Liderii UE se vor reuni astazi la Bruxelles incepand cu ora locala 18.00 (19.00, ora Romaniei) pentru a-l desemna pe primul presedinte al Consiliului european si pe Inaltul Reprezentant pentru politica externa a Uniunii Europene. Acest conclav, care parea doar o formalitate dupa ratificarea Tratatului de la Lisabona de catre presedintele ceh Vaclav Klaus, se anunta mai complicat decat era prevazut.

Premierul belgian, Herman Van Rompuy, este inca favorit pentru presedintia UE, in fata luxemburghezului Jean-Claude Juncker si a britanicului Tony Blair, in continuare sustinut de Londra in asemenea masura incat anumiti lideri europeni se arata in particular iritati de "rigiditatea" britanica. Si alte nume au aparut insa in cursa pentru postul de presedinte al UE, printre care acela al fostei presedinte letone Vaira Vike-Freiberga, 71 de ani, care profita de valul "feminist" ce s-a format in ultimele zile la Bruxelles.

Deputatele europene, de toate orientarile politice, si-au manifestat marti nemultumirea fata de cei "costum si cu cravata" care, in opinia lor, monopolizeaza toate posturile importante din cadrul institutiilor europene. "Ar fi un lucru bun daca am putea avea o femeie intr-unul dintre cele doua posturi de conducere ale UE", a subliniat Cecilia Malmström, ministrul suedez pentru afaceri europene.

Confuzia este si mai mare in legatura cu Inaltul Reprezentant al UE, care va fi si vicepresedinte al Comisiei Europene. Seful diplomatiei britanice, David Miliband, considerat favorit, s-a retras, dar numele sau continua sa fie mentionat. Italianul Massimo D'Alema este sustinut de socialistii europeni, care revendica acest post, dar candidatura politicianului, fost comunist, este contestata de tari din fostul bloc sovietic.

In plus, potrivit cotidianului spaniol El Pais, seful guvernului socialist spaniol, José Luis Rodriguez Zapatero, intentioneaza sa-l sustina pe seful diplomatiei de la Madrid, Miguel Angel Moratinos. Opacitatea procesului de selectie a candidatilor provoaca divergente. Intr-un interviu publicat miercuri de cotidianul francez Libération, deputatul ecologist european Daniel Cohn-Bendit a denuntat "o caricatura de democratie" si a calificat negocierile in curs drept "disperate".

Una dintre dificultati pentru presedintia suedeza este sa multumeasca pe toata lumea. Trebuie sa raspundem criteriilor "stanga - dreapta, tari mari si mici, barbat-femeie, iar punctul de echilibru este dificil", a recunoscut Reinfeldt.

Nu este exclus ca summitul sa se prelungeasca pana vineri dimineata. "Daca nu va fi luata o decizie astazi, presedintia UE va stabili daca va continua. Urmeaza vineri, sambata, duminica. Sau se face o pauza si summitul este convocat din nou", a avertizat Malmström.

In lipsa unui consens, sefii de stat si de guvern europeni l-ar putea desemna pe viitorul presedinte si "ministru de externe" al UE cu majoritatea calificata, un sistem complicat in care fiecare tara dispune de un anumit numar de voturi, in functie de marime si de populatie. Aceasta solutie ar reprezenta insa un semnal negativ, in conditiile in care Tratatul de la Lisabona vizeaza imbunatatirea functionarii institutiilor europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.