Premierul moldovean Vlad Filat ar trebui sa inceapa dialogul cu omologul sau rus Vladimir Putin prin a-i prezenta scuze, a spus expertul rus Aleksei Martinov, comentand declaratiile premierului R. Moldova publicate in presa romana.
"Bazandu-se pe dialogul cu Vladimir Putin, premierul moldovean Vlad Filat ar trebui sa inceapa prin prezentarea unor scuze personale si oficiale pentru esecul grosolan si fara precedent al Memorandumului Kozak, din 2003. Intrucat, prietenii de azi ai lui Filat si cu participarea lui personala, in rol secund, in anul 2003, in fata Ambasadei ruse de la Chisinau, au ars in mod public portretul presedintelui rus Vladimir Putin si au calcat in picioare drapelul rus", a explicat pentru agentia Regnum directorul Institutului international al statelor noi, Aleksei Martinov, comentand declaratiile premierului R. Moldova Vlad Filat pentru presa romana, conform NewsIn.

"Din pacate, politica autoritatilor moldovene timp de 18 ani este stabilita nu de convingeri si apartenenta de partid, ci de pozitionarea geografica dintre Romania si Ucraina. Factorul rusesc se ia in considerare. Inclusiv datorita regimului transnistrean prorusesc, unde locuiesc peste 140 de mii de cetateni rusi, ceea ce reprezinta circa 40% din populatia Transnistriei. Ce vrea sa obtina Filat de la autoritatile ruse? Ca Rusia sa lase si sa-i uite pe cei 140 de mii de cetateni ai sai? Sau sa permita nimicirea lor fizica, prin retragerea fortelor de mentinere a pacii si a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) din Transnistria? Sau Putin ar trebui sa ceara personal 'capitanilor' business-ului rusesc sa-si lase activele din Transnistria in favoarea lui Filat si a prietenilor lui? Bineinteles ca acest lucru nu se va intampla!", a spus Martinov.

Acesta a adaugat ca tanarul premier moldovean ii induce in eroare pe colegii mai mari de la Bucuresti, deoarece nu este exclus ca dupa astfel de declaratii Putin nici sa nu mai vrea sa se mai intalneasca cu omologul sau moldovean. "Cred ca fostul presedinte rus inca nu a uitat injosirea din 2003, cand, dupa mari eforturi din partea rusa in solutionarea definiva a problemei transnistrene, cu cate va ore inainte de ceremonia si vizita oficiala a lui Putin la Chisinau, reglementarea a fost intrerupta. Mai mult, atunci, in 2003, tocmai Vlad Filat si colegii sai de azi din coalitie, in mod public, s-au exprimat impotriva solutionarii definive a problemei transnistrene", a mai comentat expertul rus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.