Cu o zi inainte de summit-ul extraordinar al UE, menit sa duca la o intelegere pentru stabilirea celor doua persoane care vor ocupa doua functii importante in Uniune, cea de Presedinte permanent al Consiliului European si Inalt Reprezentant al UE pentru Politica Externa si Aparare, procesul de numire ramane unul dezordonat si statele sunt departe de a ajunge la o intelegere.
Presedintia suedeza a UE a incercat sa micsoreze lista de candidati pentru a stabili reprezentantii pentru functiile de Presedinte al Consiliului European si cea de sef al diplomatiei europene, care ar impaca macar putin pe toata lumea, folosind “ore epuizante de diplomatie la telefon”, relateaza publicatia online EUobserver.

Totusi, numerosi factori trebuie sa fie luati in considerare atunci cand se ia o decizie a UE de acest fel. Numele pentru cele doua posturi politice, precum si pentru cel de-al treilea, in administratie, foarte rar mentionat, dar important, cel de Secretar General al Consiliului ar trebui sa impace toate preferintele politice si nationale ale statelor membre.

Complexitatea, cu care s-a incercat rezolvarea “Cubului lui Rubik” , a dus ca lista candidatilor sa se lungeasca inainte de summit, mai degraba decat sa se scurteze.

In momentul de fata, statele membre par sa fie de acord doar cu faptul ca postul de Presedinte al UE ar trebui sa mearga la cineva de centru-dreapta, in timp ce functia de Sef al politicii externe ar trebui sa apartina unui politician de centru-stanga.

Insa, daca privim din perspectiva unui alt criteriu, cel al sexului, mai multi politicieni s-au plans ca femeile nu sunt mentionate ca si candidati pentru oricare dintre aceste doua functii. [Cele mai puternice femei din UE cer ca o femeie sa conduca Uniunea]

Intregul proces a fost complicat si mai mult de natura lui secreta. Premierul suedez Frederik Reinfeldt a recunoscut ca nici un prim-ministru actual, care este interesat de una dintre functii nu vrea sa faca publica aceasta optiune, decat daca este sigur ca va obtine postul. Premierii se tem de o reactie politica la domiciliu, daca se intorc cu mana goala. ['Procesul de desemnare a presedintelui UE seamana cu politica sovietica']

Presedintia suedeza recunoaste ca un consens in acest sens, oricat de dorit, ramane departe chiar si in ajunul summit-ului. Aceasta a anuntat ca le-a comandat micul dejun liderilor UE pentru vineri dimineata in cazul in care nu se va ajunge la niciun acord in seara zilei de joi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.