Vaira Vike-Freiberga, candidata letona la presedintia UE, considera ca procesul de desemnare a primului sef al Consiliului European este desfasurat in stil sovietic, sfidand opinia publica.
Vike-Freiberga, in varsta de 71 de ani, fost presedinte leton, a criticat UE pentru ca lucreaza "in intuneric si cu usile inchise". "Uniunea Europeana ar trebui sa inceteze sa mai lucreze ca fosta Uniune Sovietica", a spus ea, relateaza The Daily Telegraph in editia electronica, conform NewsIn. [Andreea Vass: "Sutienul, absent in inalta politica europeana"]

Aceasta este singura personalitate care si-a anuntat public candidatura la presedintia UE, un post creat prin Tratatul de la Lisabona.

Liderii europeni vor alege primul presedinte al UE si viitorul ministru de externe la un dineu de lucru organizat joi la Bruxelles, dar lista de pana la 12 candidati pentru fiecare dintre cele doua posturi este un secret diplomatic bine aparat.

Premierul belgian Herman Van Rompuy este considerat candidatul favorit pentru presedintie. El se bucura de sustinerea Frantei si Germaniei, dar nu si-a declarat public intentiile.

Printre alte nume evocate sunt cel al fostului premier britanic Tony Blair si cel al liderului olandez Jan Peter Balkenende.

David Miliband, care a fost considerat favorit pentru functia de ministru de externe al UE, pana cand a anuntat miercuri ca nu renunta la scena politica britanica inainte de alegerile din 2010, a comparat eforturile presei privind procesul UE de numire cu "kremlinologia", termen dat in timpul Razboiului Rece tentativelor de a intelege miscarile din interiorul Guvernul sovietic.

Lipsa unei campanii democratice si publice in epoca sovietica i-a determinat pe observatorii occidentali sa incerce sa descifreze dinamica politica din fapte aparent neimportante, precum asezarea la banchetele oficiale sau indepartarea unor portrete.

Premierul suedez Frederik Reinfeldt, a carui tara detine in prezent presedintia UE, a respins orice comparatie cu URSS. "Cred ca este o comparatie gresita sa fie folosit cuvantul 'kremlinologist', deoarece opresiunea comunista nu este in niciun caz apropiata de ceea ce incercam noi sa obtinem prin democratie in Europa", a explicat el.

Adrian Severin, in cursa pentru functia de Inalt Reprezentant al UE



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.