La propunerea presedintelui Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici, primarului Venetiei, Massimo Cacciari, i-a fost conferit �Ordinul National pentru Merit in Grad de Mare Ofiter�.
Inaltul titlu i-a fost conferit de presedintele Romaniei, Traian Basescu, „in semn de recunoastere a meritelor sale deosebite la promovarea si dezvoltarea relatiilor culturale romano-italiene, pentru promovarea imaginii reale a tarii noastre si sustinerea romanilor in Italia”. Decretul a fost publicat in „Monitorul oficial”, nr. 466 din 7 iulie 2009.

Ceremonia de inmanare a ordinului va avea loc duminica, 22 noiembrie, pe scena Teatrului La Fenice de la Venetia, in deschiderea concertului de gala dedicat Zilei Nationale a Romaniei.

Massimo Cacciari este unul dintre cei mai importanti filosofi contemporani ai Italiei, membru al prestigiosului Collège de Philosophie din Paris si detinatorul a numeroase premii si distinctii de recunoastere a activitatii sale. In perioada 1993-2000 a fost primarul Venetiei, revenind in 2005 pentru inca un mandat de 5 ani.

In 1999 a primit premiul „Hannah Arendt” pentru filosofie politica. In 2002 fondeaza Facultatea de Filosofie de la Universitatea “Vita-Salute San Raffaele” din Milano. La 15 octombrie 2003, Universitatea din Genova ii confera titlul de Doctor Honoris Causa in arhitectura iar in 2004 infiinteaza la Milano un Centru de Formare Politica. In 2005 primeste Medalia de Aur a Cercului de Arte Frumoase din Madrid iar in 14 mai 2007 Universitatea din Bucuresti ii ofera titlul de Doctor Honoris Causa in stiinte politice. Tot in 2007 primeste titlul de Omul Pacii, pentru activitatea desfasurata cu echilibru si responsabilitate, atat ca om de cultura, cat si ca administrator public, in apararea si sustinerea drepturilor omului si ale mediului inconjurator.

Cateva dintre cele mai importante proiecte derulate de filiala de la Venetia a Institutului Cultural Roman s-au desfasurat sub patronajul Primariei si s-au bucurat de sprijinul personal al primarului Venetiei.

Acest sprijin s-a concretizat in demersurile comune privind organizarea concertului sustinut in anul 2007, cu ocazia Zilei Nationale, de soprana Felicia Filip si Orchestra Operei din Brasov la Teatrul Malibran, parte din Complexul Teatrului La Fenice (Massimo Cacciari fiind presedintele Fundatiei La Fenice); sprijinul neconditionat pentru obtinerea pentru Romania a statutului de tara invitat de onoare la editia din 2008 a Carnavalului de la Venetia; prezenta si ospitalitatea in sediul Primariei Venetiei pentru organizarea conferintei de presa in vederea lansarii strategiei culturale pentru 2009 a Institutului de la Venetia; semnarea „Prefetei” la ultimul numar al principalei publicatii stiintifice a institutului venetian, “Annuario dell’Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia”; patronajul si sprijinul oferit in desfasurarea campaniei vizuale “Mari romani la Venetia” (mai – iunie 2009).

Decoratia ii va fi inmanata primarului Venetiei de catre Monica Joita, directorul ad interim al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.