Kosovo voteaza duminica pentru alegerile locale, primul scrutin de la declararea independentei, la care urmeaza sa participe si unii sarbii, in pofida ostilitatii comunitatii lor fata de autoritatile de la Pristina.
Aceste alegeri sunt considerate de autoritatile albaneze din teritoriu drept evenimentul cel mai important de la proclamarea unilaterala a independentei fata de Serbia, la 17 februarie 2008, si importante masuri de securitate au fost luate pentru a evita orice violente, informeaza NewsIn, citand AFP.

Cu toate acestea, convoiul premierului Hashim Thaci a fost atacat miercuri cu pietre in timp ce participa la o reuniune publica la Deceani, in vestul Kosovo.

Peste un milion si jumatate de alegatori sunt chemati sa voteze in 2.256 de birouri, pentru a-si alege primarii si adjunctii in consiliile muncipale din 36 de localitati, inclusiv din capitala Pristina.

Scrutinul este primul organizat de autoritatile de la Pristina. Precedentele consultari au fost supravegheate de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) dupa 1999, cand Kosovo a fost plasat sub mandantul ONU.

Comandantul Fortei multinationale conduse de NATO, generalul german Markus Bentler, a declarat ca aproximativ 13.000 de soldati din KFOR sunt gata sa intervina "in cel mai scurt timp in caz de nevoie". Generalul Bentler s-a declarat totusi preocupat de "tensiunea" care persista in nordul teritoriului, unde sarbii, in numar de aproximativ 40.000, sunt majoritari. In aceasta regiune din apropierea Serbiei, sustinuta financiar de Belgrad, sarbii intentioneaza sa boicoteze masiv alegerile, urmand apelurile autoritatilor sarbe si a influentei Biserici ortodoxe.

Serbia, care considera Kosovo drept una dintre provinciile sale, contesta proclamarea independentei la Curtea Internationala de Justitie (CIJ). Participarea la alegerile locale ar insemna recunoasterea independentei Kosovo, a apreciat ministrul sarb pentru Kosovo, Goran Bogdanovici.

In schimb, pentru cei aproximativ 80.000 de sarbi raspanditi in diferite enclave din Kosovo, in mijlocul populatiei albaneze, optiunea boicotului nu este evidenta. Potrivit Comisiei Electorale, 22 din cele 74 de partide politice, coalitii si candidati individuali inregistrati pentru alegeri sunt sarbi.

Planul fostului mediator special al ONU, Martti Ahtisaari, elaborat in 2007 si care a contribuit la independenta Kosovo, prevede o mai mare autonomie pentru sarbi in privinta administrarii muncipale, in domeniile sanatatii, educatiei, finantelor si chiar pentru unele probleme de securitate.

Tocmai din acest motiv, Momcilo Trajkovici, candidat la primaria din Graceanita, o localitate sarba din apropiere de Pristina, le-a cerut locuitorilor sa voteze, chiar daca nu recunosc independenta Kosovo. "Consideram ca participarea la aceste alegeri reprezinta raul cel mai mic si ca este posibil sa facem din acest rau ceva pozitiv", a declarat Momcilo Trajkovici, liderul Miscarii sarbe de Rezistenta.

Deocamdata nu se stie daca participarea sarbilor la aceste alegeri va fi semnificativa. Autoritatile kosovare i-au invitat insa pe sarbi sa participe la scrutin, considerand ca "este atat in interesul lor, cat si in interesul Kosovo", potrivit declaratiilor presedintelui Fatmir Sejdiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.