Coruptia la nivel politic costa guvernele aproape 1.600 de miliarde de dolari in fiecare an, arata un raport al Organizatiei Natiunilor Unite.
"Acesti bani sunt pierduti prin transferul unor active publice dincolo de frontiere, inclusiv prin operatiuni de spalare de bani sau evaziune fiscala", arata raportul ONU, citat de BBC News.

Reprezentantii ONU, ai Bancii Mondiale precum si ai altor institutii internationale s-au intalnit luni la Doha in incercarea de a revitaliza un acord anticoruptie semnat de 141 de state in 2005.

Totusi, speranta de acceptare si implementare a acestui acord este scazuta, in special in randul statelor in curs de dezvoltare care nu accepta evaluari independente si nu sunt diuspuse sa verifice "unde dispar banii".

Tari cum ar fi China, Iran si Rusia se opun masurilor anticoruptie propuse de ONU.

De altfel, alte doua reuniuni la nivel inalt anterioare nu au reusit sa extinda competentele ONU anticoruptie.

"Speram sa ajungem la o intelegere", a declarat Ngozi Okonjo-Iweala, fost ministru de finante nigerian, in prezent director general al Bancii Mondiale. "Am avut o multime de discutii. Acum, am dori sa actionam", a adaugat el.

Exista, de asemenea, un dezacord intre state legat de cum ar fi mai bine sa fie puse in aplicare metodele "de urmarire" a banilor, din cauza paradisurilor fiscale si a codurilor bancare secrete existe inca in unele state.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.