Cu ocazia a 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, editorialistii francezi revin asupra istoriei si a bilantului acestei revolutii nonviolente si noteaza ca "daca un zid a cazut, altele inca exista".
In Liberation, ziar de stanga, Fabrice Rousselot spune ca "daca in Est a cazut un zid, altele exista inca, in Mexic, in Palestina si in alte parti", arata AFP.

Potrivit NewsIn, Jean-Christophe Ploquin de la La Croix (catholic) ramane optimist si scrie ca "amintirea caderii Zidului arata ca nu trebuie sa disperi in fata regimurilor opresive contemporane".

Cu privire la bilant, Etienne Mougeotte scrie in Le Figaro, de dreapta, ca "Europa postcomunista nu a produs o societate ideala, in care respectarea stricta a drepturilor omului sa mearga mana in mana cu prosperitatea economica", dar noteaza ca "daca Europa este inca departe de fericire, ea a ales totusi drumul bun, cel al pacii, unitatii si economiei de piata".

Michel Guilloux de la L'Humanité critica cele doua sisteme din cauza "incapacitatilor lor congenitale" - cel a blocului comunist "de a se reforma din interior, pentru cp nu a putut face din chestiunea democratiei centrul dezvoltarii sale sociale si a eficientei sale economice" si cel al liberalismului, "aceasta ideologie care, in 20 de ani, a dus planeta la trei crize, dintre care una in prezent".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.