Berlinul a sarbatorit ieri 20 de ani de la caderea Zidului, o pagina de istorie ce va da semnalul de incheiere a Razboiului Rece si va anunta reunificarea Germaniei, la sfarsitul lui 1990, si a Europei.
Intreaga Europa a fost chemata, inclusiv reprezentantii celor patru puteri care au ocupat militar Germania dupa infrangerea sa in 1945 - SUA, Rusia, Marea Britanie si Franta, sa celebreze acest eveniment, relateaza AFP, conform NewsIn.

Liderii s-au intalnit ieri seara cu multimea la Poarta Brandeburg, simbol al Berlinului, pe unde trecerea "Zidul rusinii", construit in 1961 pentru a-i impiedica pe cetatenii din Germania comunista (RDG) sa fuga in Vest.

Secretarul de stat american Hillary Clinton, care a sosit duminica in Germania, a chemat la "un parteneriat mai puternic" intre SUA si Europa "pentru a face sa cada zidurile secolului XXI".

Presedintele rus Dmitri Medvedev a participat la celebrari, ca si ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care a decis la vremea sa sa nu reprime miscarile de reforma si sa le permita satelitilor URSS sa-si regaseasca libertatea.

La 9 noiembrie 1989, regimul comunist, sub presiunea a sute de mii de oameni care cereau libertatea, a decis sa permita circulatia cetatenilor sai in strainatate. Strangandu-se la punctele de frontiera dintre Berlinul de Est si Berlinul de Vest, germanii din Est si din Vest s-au imbratisat in acea noapte la Berlin, in timp ce Zidul incepea sa cada.

Merkel a refacut, pe jos, drumul de la fostul punct de frontiera de pe Bornholmer Strasse impreuna cu Gorbaciov si cu Lech Walesa, liderul sindicatului Solidaritatea. Cu ei, Merkel a asistat la caderea unui lant de piese de domino, de 2,5 metri inaltime, decorate de artisti si de tineri din lumea intreaga.

Ceremonia a fost completata de un concert de muzica simfonica in aer liber, precum si de un foc de artificii, iar invitatii lui Merkel s-au reunit la un dineu de gala.

20 de ani de libertate: Revolutia 1989, sub lupa prezentului


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.