Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a lasat sa se inteleaga intr-un discurs sustinut la Washington ca Varsovia vrea trupe americane in Europa Centrala.
Europa Centrala are nevoie de o incurajare strategica din partea Washingtonului, a apreciat joi seful diplomatiei poloneze, intr-un discurs sustinut la Centrul de studii strategice si internationale de la Washington, relateaza agentia de stiri RIA novosti, citata de NewsIn.

In conditiile in care Rusia si Belarusul au organizat recent exercitii militare implicand sute de tancuri, in Polonia exista numai sase soldati americani, a spus Sikorski. "Cand Polonia a aderat la NATO, in urma cu 10 ani, Rusia a primit asigurari ca nu vor fi trupe ale Aliantei in regiune. Insa nimeni din perioada respectiva nu isi imagina ca faptul ca nu vor fi trupe inseamna 'absolut niciun militar'", a spus ministrul polonez.

La randul sau, Philip Gordon, subsecretar de stat american prezent la forum, a dat asigurari ca "Europa Centrala si de Est reprezinta principalul element al aliantei", dar a subliniat ca incurajarea ceruta de Sikorski nu este numai de natura militara.

In luna septembrie, Statele Unite au anuntat ca renunta la proiectul de scut antiracheta din Cehiqa si Polonia. Aceasta masura nu a fost privita cu ochi buni de unele personalitati din cele doua tari, care au inerpretat-o drept o decizie a Washingtonului de a-si sacrifica aliati fideli pentru relansarea relatiilor cu Moscova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.