Politia din Napoli a decapitat in 24 de ore unul dintre cele mai crude clanuri ale Camorrei, mafia din regiune, arestand trei frati care detineau controlul absolut asupra tuturor activitatilor criminale de pe teritoriul lor, dupa modelul mafiei siciliene, informeaza AFP, potrivit NewsIn.
Pasquale Russo, in varsta de 62 de ani, seful istoric al clanului care ii poarta numele, figura de 16 ani pe lista cu cei mai periculosi zece criminali cautati ai tarii. El a fost arestat duminica dimineata la ora locala 2.00 (3.00, ora Romaniei) in timpul unei descinderi fulgeratoare a politiei la 30 de kilometri est de Napoli.

Cautat din 1993, el a fost condamnat de mai multe ori la inchisoare pe viata pentru omucidere si asociere de tip mafiot.
Fratele sau mai mic, Carmine, in varsta de 47 de ani, a fost arestat in acelasi timp cu el, in timp ce Salvatore, de 51 de ani, fusese gasit in ajun de politie ascuns intr-o crescatorie de pui si iepuri, in aceeasi regiune.

De fapt, arestarea lui Salvatore Russo a fost cea care a semanat panica in randul clanului, determinandu-i pe unii dintre membri sa faca denunturi telefonice, au relatat carabinierii. Potrivit politiei, clanul Russo, "unul dintre cele mai redutabile din provincie, reprezenta un veritabil holding care superviza o gama variata de activitati ilicite".

"Este un clan deosebit de crud. Au la activ numeroase asasinate si micile clanuri napolitane faceau chiar apel la ei pentru operatiunile cele mai sangeroase, cum ar fi crimele sau ascunderea cadavrelor", explica Liro Abbate, jurnalist la sapatmanalul l'Espresso specializat in chestiunile ce tin de mafie.

Potrivit sociologului napolitan Giacomo Di Gennaro, fratii Russo "mentineau un control asupra unui vast teritoriu - se intindea pe 40 de comune, potrivit politiei - gratie extorcarii de fonduri, traficului cu droguri si arme la nivel international si infiltrarii in institutiile comunale".

Politia sustine ca Pasquale Russo era "referent oficial al Cosa Nostra, mafia siciliana, in Campania", provincia a carei capitala este Napoli. "Era clanul cu organizarea cea mai apropiata de mafia siciliana", a confirmat Giacomo Di Gennaro, care exemplifica prin practica "recrutarilor foarte stricte, structura familiala si piramidala foarte ierarhizata si operatiuni deosebit de sangeroase".

Un alt punct comun cu mafiotii sicilieni este caracterul "rural" al clanului, potrivit lui Liro Abbate. Fratii Russo, cautati de politie de 15 ani, nu au parasit regiunea. Salvatore a fost prins cand se intorcea de la vanatoare, activitatea sa favorita, iar ceilalati doi "capi" au fost gasiti la circa zece kilometri unul de celalalt.

Cele "doua operatiuni magistrale", dupa cum a comentat procurorul din Napoli, Giovandomenico Lepore, arata ca acesti lideri mafioti preferau sa traiasca precum cartitele pe teritoriul lor, pentru ca se bucurau de o lege a tacerii respectata probabil mai mult din teama decat din solidaritate.

Arestarile au fost salutate de ministrii apararii, de interne si de justitie si de toata clasa politica, inclusiv de opozitie. "Sunt efectiv niste operatiuni foarte frumoase, pentru ca ele arata totodata puterea statului", a comentat Di Gennaro. El reaminteste insa ca "lupta nu s-a incheiat", pentru ca Napoli numara circa 70 de clanuri de diverse marimi.

O lupta care costa mult. Cu detectoarele lor de microfoane, cu lampile cu infrarosu si scannerele lor, membrii Camorrei "folosesc metodele noastre tehnologice", spune Lepore, dar "au resurse economice mult superioare", adauga el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.