Cresterea ratei de refuz a vizelor de la 25% la 26,3% pentru Romania reflecta si dificultatile mediului economic global si sunt putine masuri pe care Romania le poate lua pentru un impact semnificativ asupra acestei rate, a declarat James Gray, consulul general al SUA la Bucuresti.
Autoritatile americane au anuntat recent ca Romania a avut o rata de refuz a vizelor SUA de 26,3% in anul fiscal 2009, in crestere cu 1,3% fata de anul precedent, in conditiile in care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea in programul Visa Waiver, prin care s-ar elimina obligativitatea ca cetatenii romani sa solicite viza pentru a calatori pe teritoriul Statelor Unite, relateaza NewsIn.

"Aceasta crestere a ratei refuzurilor este relativ mica si cel mai probabil reflecta dificultatile cu care se confrunta economia globala. Pe langa alte cerinte tehnice, pentru ca o tara sa se califice in programul Visa Waiver, trebuie sa aiba o rata a refuzurilor mai mica de 3%. Din moment ce rata refuzurilor e determinata de solicitanti si ia in calcul solicitarile de viza facute de cetatenii romani din intreaga lume, exista putine masuri pe care Guvernul Romaniei le poate lua si care pot avea un impact semnificativ", a punctat consulul general american la Bucuresti, James Gray.

"Cu toate acestea, noi apreciem dorinta Guvernului Romaniei de a lucra impreuna cu Departamentul de Securitate Interna a SUA pentru a indeplini cerintele tehnice ale programului Visa Waiver", adauga oficialul american.

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat in septembrie ca spera ca in cei trei ani de mandat ai sai in Romania sa existe un real progres al tarii noastre in ceea ce priveste eliminarea vizelor. Intrebat, astfel, daca acesti trei ani ar fi un termen plauzibil pentru includerea Romaniei in program, James Gray a subliniat ca nu poate fi oferita inca o perspectiva clara pentru aderarea Romaniei.

"Romania a facut deja progrese in directia indeplinirii conditiilor necesare pentru calificarea in programul Visa Waiver isi va continua sa faca. Aceasta usoara crestere a ratei refuzurilor are un efect nesemnificativ asupra scaderii semnificative a numarului total de solicitari respinse inregistrat in ultimii ani. Nu putem stabili o data exacta a includerii Romaniei in programul Visa Waiver", a spus consulul James Gray.

Mark Frey, director al programului Visa Waiver in cadrul Departamentului pentru Securitate Interna al SUA (DHS) a declarat vineri ca Romaniei ii va fi si mai greu sa se califice intr-o perspectiva apropiata in programul american Visa Waiver, in conditiile cresterii ratei de respingere a vizelor in anul fiscal 2009.

La randul sau, Frey a aratat ca "Departamentul pentru Securitate Interna este reticent in a propune sau a sustine un orizont de timp specific" privind aderarea Romaniei.

Oficial american: Sansele Romaniei de a scapa de vizele pentru SUA s-au diminuat


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.