Alegatorii si simpatizantii Partidului Democrat italian l-au ales pe Pier Luigi Bersani, un fost ministru in varsta de 58 de ani, drept nou lider, in speranta ca va organiza frontul de centru-stanga anti-Berlusconi, relateaza AFP.
"Trei milioane de votanti constituie o dovada importanta de democratie. Este victoria tuturor", a spous Bersani. Potrivit conducerii PD, noul secretar a obtinut 52% din voturi in baza a 35% dintre buletine.

Secretarul interimar din februarie, Dario Franceschini, un catolic de centru in varsta de 51 de ani, s-a clasat pe locul doi, cu 34% din voturi, iar Ignazio Marino, un chirurg cu idei laice, nou-venit in politica, a contrazis toate pronosticurile, obtinand aproape 14%.

Bersani a promis ca PD nu "va fi partidul unui singur om, ci un colectiv care va lucra in echipa", "un partid popular cu radacini in teritoriu". El a atacat conducerea Berlusconi, declarandu-se "mandru" sa construiasca "un partid fara stapan absolut, ci care organizeaza congrese si primare pentru a alege cine il conduce".

PD se va confrunta cu dreapta propunand "o alernativa", nu doar ca forta de opozitie. PD vrea sa lege aliante in vederea revenirii in guvern, atat cu stanga., cat si cu centrul.

Bersani a intrat de tanar in Partidul Comunist si a facut cariera in administratia regiunii sale "rosii", inainte de a obtine notorietatea nationala ca ministru al industriei, transporturilor si dezvoltarii economice in mai multe guverne Romano Prodi, aratandu-se deschis reformelor si privatizarilor.

Participarea la primare a depasit sperantele responsabililor PD. Numarul a fost atat de mare, incat in unele orase buletinele au fost epuizate si s-au facut fotocopii, iar scrutinul s-a incheiat cu mult dupa ora fixata.

De la esecul electoral al lui Veltroni si demisia sa zgomotoasa din februarie 2009, PD este aproape absent din dezbaterea politica, monopolizata aproape complet de Silvio Berlusconi, prin presupusele sale scandaluri sexuale in care este implicata o minora, ca si prostituate, si conflictele interne din majoritatea de centru-dreapta.

"In timpul campaniei pentru primare, PD s-a concentrat asupra formatiunii, in timp ce presa si in special grupul Repubblica-Espresso au dictat agenda opozitiei", a dezvaluit pentru AFP Marco Tarchi, profesor de stiinte politice.

In consecinta, scrutinul este crucial daca PD - principala formatiune de centru-stanga, cu 33% din voturi la ultimele alegeri legislative - vrea sa redevina varful de lance al opozitiei in fata lui Silvio Berlusconi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.