Secretarul american al apararii, Robert Gates, a declarat ca un radar in sudul Rusiei ar spori eficienta scutului antiracheta pe care Statele Unite doresc sa-l desfasoare in Europa, relateaza Ria Novosti.
"Rusii dispun de un radar in sudul tarii. Acest radar ar putea reprezenta o parte eficienta in sistemul de aparare multiforma a Europei, in primul rand impotriva rachetelor iraniene. Dupa cum am afirmat in mai multe randuri, parteneriatul rus in acest dosar ar fi fi binevenit", a spus el vineri seara, intr-o conferinta de presa la incheierea reuniunii ministrilor apararii din tarile membre NATO, desfasurata la Bratislava. [Noul proiect de sistem antiracheta american in Europa; Noul scut antiracheta propus de SUA acopera intreg teritoriul Romaniei]

Gates a mai afirmat ca noua configuratie a scutului antiracheta in Europa este mai bine conceputa pentru a primi un radar rus, decat versiunea precedenta a administratiei Bush, anunta NewsIn.

Intrebat despre dorinta Washingtonului de a coopera cu Moscova in privinta apararii antiracheta, seful Pentagonului a precizat ca noul proiect al scutului usureaza integrarea de noi parteneri. "Pentru noi, acum este mai usor sa interconectam sistemul nostru cu radarele si dispozitivele antiracheta ale aliatilor nostri. Iar aceasta priveste si Rusia. De fapt, noul sistem este mult mai usor de combinat cu posibilitatile ruse, in cazul in care Moscova ar accepta sa ni se alature", a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.