Situatia din Afganistan arata starea de "descompunere" in care se afla NATO, care s-a implicat in acest conflict fara o tactica adevarata si, in lipsa unor schimbari drastice, Alianta se indreapta spre esec, a apreciat un general canadian care a condus ISAF, intr-o carte-pamflet.
"Afganistanul a aratat ca NATO a ajuns in starea de cadavru, de decompunere" si, in cazul in care nu va fi "salvata", Alianta se va destrama, scrie in autobiografia sa Rick Hillier, fost sef de Stat Major al armatei canadiene, care a condus fortele NATO din Afganistan (ISAF) din februarie pana in august 2004.

Atunci cand Hillier si-a preluat functia in cadrul ISAF, generalii NATO de la Bruxelles, "nu aveau nicio strategie, nicio idee privind ce voiau sa indeplineasca, nicio directie politica si foarte putine forte militare", a spus militarul, care s-a retras din armata anul trecut.

"Era catastrofal. NATO a deschis calea pentru a-si distruge credibilitatea si a pierde sustinerea populara a tuturor natiunilor din Alianta", afirma el in cartea intitulata "A soldier first: Bullets, Bureaucrats and Politics of War" (Soldat inainte de toate: Gloante, Birocrati si Politici de Razboi), care urmeaza sa apara la sfarsitul saptamanii.

"Din pacate, multi ani mai tarziu, situatia nu s-a schimbat", a spus generalul Hillier, in varsta de 54 de ani. "NATO inca nu are o idee clara privind ce face in Afganistan", a subliniat el.

Mituirea insurgentilor afgani - o practica negata, dar larg raspandita printre fortele NATO


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.