La initiativa publicatiei italiene de centru-stanga La Repubblica, 98.000 de italience protesteaza impotriva atitudinii misogine a premierului Berlusconi. Acest barbat ne jigneste, sa-l oprim", spun italiencele care au semnat in numar uimitor de mare, o petitie lansata in urma cu 10 zile.
“A devenit o certitudine faptul ca premierul a transformat corpul femeii intr-o arma politica de o importanta capitala. Corpul femeii este utilizat ca dispozitiv de razboi impotriva discursului liber, a exercitiului critic si al autonomiei gandirii. El vede femeia doar ca pe un obiect al atractivitatii, al seductiei fizice, dar mai presus de toate, din prisma supunerii fata de conducator”, este un fragment din apelul pe care il semneaza trei intelectuale ale scenei italiene, Michela Marzano, Barbara Spinelli, Nadia Urbinati.

Zeci de mii de italience au aderat acestei pozitii si sustin petitia pentru "deminitatea femeilor": "Acest barbat jigneste femeile si democratia. Sa-l oprim!". Astfel, italiencele isi trimit fotografii cu ele insele care contin in acelasi timp acest mesaj sau variatiuni pe aceeasi tema. Sunt femei de toate varstele care au curajul de a se afirama si a protesta.

Aceasta miscare a societatii civile italiene, o reactie dura la adresa felului in care politicienii se exprima in raport cu femeile, pare cel putin impresionanta privita din Romania, unde astfel de afirmatii venite atat din partea politicienilor cat si a jurnalistilor, sunt la ordinea zilei.

In Italia, dezacordul a fost starnit de o ultima afirmatie cu caracter sexist, a premierului Berlusconi, care a ironizat-o pe deputata Partidului Democrat, Rosy Nindi, in varsta de 58 de ani, afirmand, intr-o emisiune de televiziune, ca "este mai mult frumoasa decat inteligenta".

"Punand in continuu accent pe varsta unei femei, pe aspectul fizic in loc de calitatile sale umane, riscam sa revenim la perioada de dinaintea feminismului", a declarat scriitoarea Lidia Ravera, una dintre semnatarele petitiei, arata AFP, citata de NewsIn.

Insulta lui Berlusconi la adresa lui Rosy Bindi a fost picatura care a umplut paharul in randul italiencelor, care de altfel, au un foarte ascutit simt al echitatii de gen.

Dupa cum noteaza si NewsIn, de aproape sase luni, Berlusconi este prins intr-o serie de scandaluri cu tenta sexuala, in care sunt implicate cel putin o minora si dame de companie, carora le-ar fi promis functii in televiziune sau in politica, scandaluri despre care posturile de televiziune pe care le patroneaza, dar si televiziunea publica, evita sa vorbeasca. Toate acestea pareau sa nu zdruncine prea tare pozitia de forta a premierului italian, care de altfel s-a declarat chiar increzator in sustinerea poporului.

In mai, sotia sa Veronica Lario a cerut divortul, reprosandu-i, intr-o scrisoare data publicitatii, ca a participat la aniversarea majoratului unei adolescente, dar si prezenta unor tinere din lumea modei pe listele formatiunii sale pentru alegerile europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.