Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a lansat un atac dur la adresa starii democratiei in Rusia, apreciind ca alegerile s-au transformat intr-o "farsa" si ca cetatenii nu mai au "incredere" in scrutine.
"In ochii tuturor, alegerile s-au transformat intr-o farsa, prin nerespectarea profunda a voturilor alegatorilor", a spus el, intr-un interviu acordat ziarului de opozitie Novaia Gazeta, printre coproprietarii caruia se afla si Gorbaciov, relateaza NewsIn, citand AFP.

Saptamana trecuta, trei partide - formatiunea ultranationalista LDPR, comunistii si Rusia Dreapta (centru-stanga) - au boicotat reuniunea Dumei (Parlamentul de la Moscova), pentru a protesta fata de fraudele de la alegerile locale din 11 octombrie, castigate detasat de Rusia Unita, partidul premierului Vladimir Putin.

"Daca oameni atat de retinuti, disciplinati si apropiati de putere au luat o astfel de initiativa, inseamna ca increderea in institutia politica a alegerilor este definitiv pierduta", a apreciat Gorbaciov.

"Aceasta inseamna esecul total al responsabililor politici care actioneaza dupa principiul 'nu conteaza cine voteaza, ci conteaza cum sunt numarate voturile'", a adaugat ultimul lider al Uniunii Sovietice si arhitectul politicii perestroika.

Dupa aceste aprecieri, Gorbaciov, care critica cu regularitate sistemul din Rusia, dar care nu se bucura de popularitate in randul cetatenilor, a facut apel pentru o noua situatie politica. "Ce inseamna o democratie daca oamenii nu participa? Sistemul electoral a fost complet mutilat. Este necesara o alternativa", a avertizat el, subliniind rolul presei in absenta unei opozitii adevarate.

"La modul general, discutiile politice principale si functia de a control asupra puterii revine din nou presei", a adaugat el. "Nu are sens sa contam pe Duma", a precizat Gorbaciov.

El a calificat adesea Rusia Unita drept "un partid de birocrati si cea mai rea versiune a PCUS (Partidul Comunist din Uniunea Sovietica), dar ramane mai retinut fata de premierul Putin.

Desi critic fata de mandatul lui Putin, presedinte din 2000 pana in 2008, el apreciaza totusi ca acesta "a salvat Rusia de la dezmembrare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.