Nu am nicio indoiala ca Silvio Berlusconi vrea sa replanteze fascismul in Italia, spune scriitorul portughez Jos Saramago, adaugand ca nu este vorba despre fascistul 'anilor 30, care poarta tricou negru, ci despre cel cu cravata Armani, la fel de periculos si ridicol.
"Berlusconi corupe tot ceea ce atinge. Este patetic, ridicol si vulgar. A spus ca este ofensator ca o prostituata sa ajunga la televiziune. Dar sa ajunga in pat cu prim-ministrul nu este?", a comentat sarcastic Saramago in Italia, unde isi prezinta ultima sa carte, "O Caderno", o colectie de texte postate de scriitor pe pagina sa de blog.

Criticile mai discrete sau cat se poate de directe la adresa premierului Berlusconi au devenit de acum un obicei pentru scriitorul portughez. In luna iunie, intr-un articol postat pe blog, Saramago denunta imixtiunea politicului in literatura, dupa ce casa editoriala Einaudi, parte a imperiului Mondadori al premierului italian, a refuzat, prima data in 20 de ani, publicarea ultimei carti a scriitorului, vinovat de "denigrarea lui Berlusconi". Refuzul de a publica ultima scriere a lui Saramago, "O Caderno", o colectie a notelor zilnice scrise pe blogul sau, era indreptatit, in opinia editurii italiene, de faptul ca portughezul l-a etichetat "delicvent" pe Berlusconi, chiar intr-unul dintre textele incluse in carte. Intr-o nota oficiala, editura a anuntat refuzul de a publica textul, cu toate ca recunoaste si respecta "dreptul la critica", relateaza NewsIn.

Retorica sau nu, intrebarea scrisa de Saramago, "Pe taramul Mafiei si Camorrei, cat de important este faptul dovedit ca premierul este un delicvent?", a fost taxata ca o calomnie, demna de a fi incriminata in oice tribunal international. In pofida unei colaborari optime cu Einaudi, care a tradus si publicat titlurile lui Saramago timp de 20 de ani, scriitorul s-a declarat usurat ca, astfel, nu mai contribuie la marirea averii lui Berlusconi.

"Este ciudat ca o persoana ca aceasta, care foloseste cele mai proaste metode si castiga milioane de voturi, nu a declansat inca o miscare sociala de protest, macar pentru faptul ca a ruinat prestigiul tarii sale", a explicat Saramago, tot in luna iunie, pentru El Pais. Problema autentica, remarca scriitorul, este aceea ca un sistem democratic inca accepta cenzura dinspre politic si, mai mult, permite ca institutiile media sa fie aservite. Acumularea unei puteri atat de mari in mainile catorva politicieni ameninta democratia, mai ales in Italia, era avertismentul lui Saramago.

"De mai multi ani, lucrul Berlusconi comite delicte de o gravitate varibila, insa mereu demonstrata. In plus, el nu incalca legile, ci mai rau, el le face pentru a proteja interesele sale publice si private, de om politic, de antreprenor, de insotitor de minore", scrie Saramago intr-un articol din cotidianul de centru-stanga El Pais. "Acest lucru, aceasta boala, acest virus ameninta sa fie cauza unui deces moral al tarii lui Verdi, daca o voma profunda nu va reusi sa-l smulga din constiinta italienilor inainte ca el sa taie venele si sa distruga inima uneia dintre cele mai bogate culturi din lume", scria in continuare Saramago.

In textele reunite in "O Caderno", carte publicata in aprilie in Portugalia, Saramago isi impartaseste atat optiunile politice, cat si scurtele analize asupra faptelor si personalitatilor momentului, cum ar fi George Bush, Fidel Castro sau Tony Blair, dar si perspectivele asupra crizei economice mondiale. Textele scrise de Saramago pe blog se apleaca asupra evenimentelor cotidiene, fie ca vorbim despre comentata "iertare" acordata de Biserica Catolica teoriei evolutioniste a lui Darwin, despre divortul cartilor de biblioteci ori despre instalarea lui Barack Obama la Casa Alba. De pilda, despre fostul sef al statului american, George W. Bush, scriitorul noteaza, cu umor, ca a remarcat "inteligenta mediocra, ignoranta abisala si exprimarea verbala confuza". Saramago nu-l ignora pe blog nici pe scriitorul Fernando Pessoa, portughez ca si el, de la care a imprumutat celebrii heteronimi, una dintre marcile sale literare.

Jose Saramago si-a inaugurat propriul jurnal electronic in septembrie 2008. Pe http://cuaderno.josesaramago.org, scriitorul a postat note zilnice, reunite sub titlul "O Caderno". "Caietul de note a lui Saramago nu este o cronica periodica, ci o carte in viata. Saramago povesteste in fiecare zi ce il motiveaza, ce il indigneaza", spune sotia scriitorului, Pilar del Río.Primul text pe blogul lui Saramago se intituleaza "Palabras para una ciudad" (Cuvinte pentru un oras) si este, in fapt, o scrisoare de dragoste "adresata" orasului Lisabona.

Nascut pe 16 noiembrie 1922 la Azinhaga (Ribatejo), José Saramago si-a facut debutul in 1947, cu un roman renegat ulterior chiar de catre el. De-abia dupa 20 de ani, Saramago a inceput sa publice poezie, cronici literare si politice, nuvele, piese de teatru, revenind la roman abia in 1977, cu "Manual de pictura si caligrafie".



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.