Zeci de persoane au fost ranite miercuri seara la Chisinau in urma unei explozii puternice, posibil a unei grenade de tip RGD-5, care s-a produs in timpul concertului in aer liber sustinut in centrul orasului de Stefan Banica jr., autoritatile luand in calcul ipoteza unui act terorist.
Ministerul moldovean de Interne, Victor Catan, a constatat, dupa primele investigatii, ca explozia de miercuri seara din mijlocul multimii adunate la un concert cu prilejul hramului Chisinaului a fost produsa de o grenada de lupta de tip RG-42, informeaza NewsIn.

Grenada ar putea proveni din Transnistria

Grenada este una de productie sovietica si cel mai probabil provine din arsenalele armatei a 14-a ruse din Transnistria, fie din lumea interlopa, a mai spus Victor Catan.

Acesta a explicat joi intr-o conferinta de presa ca Internele incearca sa faca ordine in circuitul ilegal al armelor in Republica Moldova si periodic munitiile si armele sustrase de la cei care le detin ilegal sunt distruse la Uzina de Tractoare din Chisinau.

"Noi am avut razboiul de pe Nistru din 1992 si o parte din armament a fost confiscat de la cei care il detineau inca de atunci ilegal. O parte din armament vine din arsenalele armatei ruse a 14-a dislocate pe teritoriului Republicii Moldova si care a deschis depozitele sale de armament in timpul razboiului de pe Nistru si a dat posibilitatea sa se inarmeze tuturor transnistrenilor care au dorit. Nu este un secret ca o parte din armament vine din Transnistria, o parte vine si prin lumea interlopa care are intentia de a savarsi crime", a precizat Victor Catan.

Ministrul a spus ca politia ia practic in fiecare zi masuri pentru depistarea armelor de foc. "Inainte de summitul CSI care a avut loc saptamana trecuta noi am intreprins operatiunea speciala 'Arsenal' si am depistat cateva sute de arme de foc detinute ilegal, inclusiv si grenade", a dezvaluit Catan.

Si persoana care a amenintat joi dimineata sa detoneze o alta grenada in fata Procuraturii Generale, exact in momentul in care jurnalistii erau chemati pentru conferinta de presa, si-a cumparat grenada la piata neagra, a spus procurorul general Valeriu Zubco.

Protestatarul, identificat ca Leonid Zubin, in varsta de 50 de ani, a solicitat reexaminarea dosarului fiului sau, Denis, condamnat pentru omor. Potrivit lui, demersurile sale repetate pentru reexaminarea cazului nu au avut efect si aceasta a fost singura modalitate, disperata, de a atrage atentia opiniei publice. [Un barbat inarmat cu o grenada a amenintat ca o va detona in fata Procuraturii din Chisinau]

Catan a mai declarat ca ar putea fi vorba de un act terorist.

Un tanar de aproximativ 25 de ani este suspectat pentru explozia de la Chisinau

De asemenea, politia moldoveana cauta un tanar cu varsta de aproximativ 25 de ani, suspectat ca ar fi la originea acestei explozii, potrivit ministrului de interne, citat de UNIMEDIA.

"Avem informatii referitor la inaltimea persoanei care a adus grenada. Este o persoana tanara, de aproximativ 25 de ani, 1,7 metri inaltime, imbracat in negru", a afirmat Catan. El a adaugat ca "nu exista nicio indoiala ca este vorba despre o tenativa de a comite un act terorist in scopul de a intimida populatia", in conditiile in care R. Moldova se confrunta cu o criza politica din primavara acestui an.

La randul sau, Parchetul General al Republicii Moldova a deschis o ancheta pentru "terorism", dupa explozia din centrul capitalei, in urma careia cel putin 41 de persoane au fost ranite. "O ancheta penala pentru terorism a fost deschisa", a declarat Valeri Zubco, procurorul general al R. Moldova.

Explozia, confirma atat Ministerul de Interne, cat si medicii care au examinat ranile, a fost provocata de o grenada de lupta. Majoritatea ranitilor sunt tineri care participau la concert. Cinci persoane care au suferit rani grave la picioare vor necesita tratament de durata, dar viata lor este in afara de orice pericol.

Pana in prezent oficialitatile nu au oferit o explicatie rationala pentru faptul ca dupa deflagratie concertul a continuat mai bine de jumatate de ora. In momentul exploziei pe scena canta Stefan Banica jr. si recitalul acestuia a continuat pana dupa ora 23.00.

Primarul Dorin Chirtoaca a declarat ca a cerut comisarului municipiului Chisinau si ministrului de interne sistarea imediata a concertului, dar acesta a mai continuat o vreme, pana s-a stabilit originea exploziei. Politia spune ca acest concert s-a incheiat mai devreme decat era programat, iar autoritatile nu au evacuat piata pentru a nu crea panica.

Intrebat de NewsIn daca vede conotatii politice ale exploziei, primarul Dorin Chirtoaca a spus ca acestea s-ar putea sa existe, dar nu se poate pronunta categoric, atat timp cat ancheta nu a stabilit mai multe detalii.

Premierul Vlad Filat a declarat joi dimineata pentru Jurnal TV ca explozia nu poate fi interpretata in nici un caz ca pura intamplare si ca oficialitatile nu exclud o provocare. "Situatia social-politica in Republica Moldova este extrem de complicata", a spus premierul Filat, care a dat asigurari ca se intreprind masurile operative necesare si ca in urmatoarele ore vor fi facute publice primele informatii operative.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.