Liderul al-Qaida in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, a criticat contactele intre unii rebeli si Statele Unite si a avertizat ca, "dupa victoria din Irak", campania va continua in Israel, pentru eliberarea teritoriilor palestiniene.

Mesajul a fost difuzat sub forma unei inregistrari audio ce-i este atribuita celui mai cautat terorist din Irak. "Inamicul se confrunta acum cu cea mai neagra perioada, intr-un moment in care insusi un membru al Congresului de la Washington a recunoscut faptul ca Statele Unite sunt pe cale sa piarda razboiul din Irak", se arata in mesajul pus pe un site de Internet. "Unii vor sa opreasca Jihadul din Mesopotamia", explica vocea atribuita iordanianului, referindu-se la unele contacte existente intre insurgenti si oficiali americani. Pana la inchiderea editiei, autenticitatea inregistrarii nu fusese verificata. Mesajul a fost difuzat ieri, la doua zile dupa ce noul purtator de cuvant ce reprezinta doua grupari insurgente din Irak a cerut Congresului american sa faca o oferta "oficiala" in cadrul negocierilor cu rebelii.

Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a confirmat existenta contactelor intre Washington si unii insurgenti, insa a subliniat ca negocierile nu il includ pe al-Zarqawi. Iordanianul, ale carui actiuni sunt puse in aplicare in special de sunniti, a precizat ca va crea o noua brigada numita "Brigada Omar", care va avea sarcina de a lupta impotriva majoritatii siite a tarii. Noua brigada "va avea ca obiectiv distrugerea simbolurilor Brigazilor Badr ale tradarii", a declarat presupusul Zarqawi, referindu-se la contingentul paramilitar siit antrenat si sustinut de Iran pentru combaterea fostului regim de la Bagdad al lui Saddam Hussein.

Diplomati sub rafale

Ambasadorul desemnat al Bahrainului la Bagdad a fost ranit intr-o ambuscada, iar reprezentantul diplomatic al Pakistanului a reusit sa scape nevatamat dintr-o tentativa de asasinat, dupa ce in week-end ambasadorul egiptean a fost rapit in timp ce se pregatea sa cumpere un ziar, in ceea ce pare a fi o noua tactica a insurgentilor. Duminica, masina ambasadorului rus a fost ciuruita, insa diplomatul nu se afla la bord.

Purtatorul de cuvant al Guvernului irakian a comentat ca atacurile sunt "un mesaj al terorii" cu scopul de a descuraja alte tari sa-si dezvolte relatiile cu Irakul. De altfel, strategia insurgentilor pare sa dea roade, in conditiile in care Pakistanul a anuntat ca-l va muta la Amman pe ambasadorul Yunis Khan. Insurgenti aflati la bordul a doua furgonete au deschis focul asupra vehiculului cu numar diplomatic in care se afla Khan. "Acum sunt in siguranta, dar a fost o scapare ca prin urechile acului. Am accelerat si am reusit sa iesim din pericolul urias la care am fost expusi", a relatat diplomatul pakistanez, precizand ca garzile sale au ripostat cu focuri de arma. Vizat intr-un atac similar, insarcinatul cu afacerile diplomatice ale Bahrainului, Hassan al-Ansari, a fost externat rapid din spitalul Yarmuk, unde a primit ingrijiri medicale dupa ce a suferit o rana la umarul drept. Nici regatul bogat din Golf al Bahrainului, nici Pakistanul nu au contribuit cu trupe la invazia condusa de Statele Unite in Irak. Cu toate acestea, Statele Unite detin o importanta baza navala in Bahrain.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.