Guvernele tehnocrate sunt un fel de a trisa, intrucat sunt o solutie de fatada, sortita din start unei vieti scurte si fara posibilitatea de a impune masuri concrete si relevante pentru o societate cu nevoi de reforma, a declarat un expert al Center for European Policy Studies.
Romania a asistat marti la prima cadere de dupa perioada postcomunista a unui guvern al sau in urma unei motiuni de cenzura. In schimb, Europa de Est a fost in 2009 martora mai multor caderi si schimbari de guvern, incepand cu Letonia, in februarie, si continuand cu Ungaria si Cehia. In nordul continentului, guvernul din Islanda a fost victima crizei economice la inceputul acestui an, iar cel mai recent exemplu, in sud, este cel al Greciei, unde fostul premier Costas Karamanlis a pierdut pariul alegerilor anticipate.

Piotr Maciej Kaczyński, expert in studii politice si relatii internationale la Center for European Policy Studies (CEPS) din Belgia, a explicat pentru NewsIn in ce masura poate sa existe o tendinta a instabilitatii politice cu precadere in Europa de Est, dar a vorbit si despre motivul caderii guvernului in Romania si despre solutiile care se prefigureaza.

Analistul atrage atentia ca o cadere de guvern nu trebuie interpretata intr-un mod negativ. "Caderea unui guvern nu este un lucru negativ in sine si nu se poate spune ca numai noile tari membre au probleme. Sa nu uitam de ceea ce s-a intamplat in Belgia (tara care mai bine de un an nu a putut forma o coalitie de guvernamant - n.r.) sau in Grecia", spune polonezul Piotr Maciej Kaczyński.

"Faptul ca un guvern pica este un proces democratic natural, se intampla tot timpul, peste tot in lume. Chiar si Margaret Thatcher s-a confruntat cu asa ceva", a punctat el. Totusi, Kaczyński considera ca actuala criza politica din Romania nu are alte fundamente decat "lupta politica" si viitoarele alegeri prezidentiale.

Analistul CEPS evidentiaza ca instabilitatea politica in Europa de Est vine din capacitatea guvernelor de rezolva problemele considerate vitale de societate. "Caracteristica comuna ce leaga situatia din toate aceste tari - Cehia, Ungaria, Polonia, Letonia si acum Romania - este ca exista o anomalie in sistemul politic. Anume incapacitatea acestor guverne de a gestiona anumite schimbari fundamentale. Este vorba o problema structurala a noilor state membre, intrucat guvernele lor nu par sa aiba capacitatea sa raspunda la nevoile vitale ale societatii. Pur si simplu le lipseste aceasta capacitate, fara a dori sa generalizez, dar asta pare tendinta", a explicat analistul de la Bruxelles.

In cazul Romaniei, in opinia expertului CEPS, aceste nevoi si prioritati fundamentale ar trebui sa fie lupta anticoruptie. "Prioritatea Guvernului ar trebui sa fie lupta anticoruptie si Mecanismul de Colaborare si Verificare pe Justitie (MCV). Guvernul trebuie sa creeze conditiile necesare pentru ca societatea sa castige incredere in sistemul politic si pentru ca societatea sa se dezvolte", a punctat specialistul. El a evidentiat ca lupta impotriva coruptiei este chiar mai importanta decat cea impotriva crizei economice, intrucat un sistem juridic transparent si de incredere sta la baza unei economii sanatoase.

"Sunt vremuri dificile si momentan Romania are nevoie de oameni puternici, de oameni care sa actioneze si care sa isi asume decizii. Oameni puternici care sa faca reforme. Nu poti lua masurile esentiale, daca esti slab. Un guvern slab nu poate face reformele necesare si este necesar ca tara sa isi recaptete stabilitatea politica in urmatoarele saptamani sau luni. Si vorbesc de o stabilitate politica reala", a subliniat Kaczyński.

Intrebat daca o echipa guvernamentala alcatuita din tehnocrati ar fi solutia pentru Romania, expertul european s-a aratat sceptic. "Guvernele tehnocrate sunt un fel de a trisa... Cand nu mai ai o solutie politica instalezi un guvern tehnocrat. Ele nu reprezinta solutii reale si din start au o viata scurta. Nu va va fi usor cu un guvern tehnocrat, uitati-va numai la ce se intampla in Cehia. Problema cu aceste guverne este ca nu pot lua decizii puternice, pentru ca, de fapt, nu apartin de nimeni si nimic", a punctat acesta.

"Unele solutii nu pot fi rezolvate decat in mod politic, iar clasa politica trebuie sa isi asume acest lucru. Sigur, daca ai un guvern care nu trebuie sa realizeze nicio reforma si trebuie doar sa protejeze intr-un fel situatia existenta, atunci acesta poate fi si tehnocrat. Dar eu cred ca Romania este intr-o situatie in care este nevoie de decizii solide si puternice, iar acestea au nevoie de implicare politica", considera Piotr Kaczyński, expert in studii politice si relatii internationale la Center for European Policy Studies din Bruxelles.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.