Ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau, Veleri Kuzmin, a declarat marti seara, la festivitatea de inaugurare a Zilelor literaturii si spiritualitatii ruse, ca nu este de acord cu predarea Istoriei romanilor in scolile din R.Moldova.
"Toti ma intreaba de ce sunt nemultumit de predarea Istoriei romanilor in scolile din R. Moldova. Imi place istoria romanilor, insa nu-mi place cursul de istorie a romanilor care s-a predat mult timp in aceasta tara si care de fapt este bazat pe rusofobie si steriotipuri antiruse", a declarat Kuzmin, relateaza Jurnal de Chisinau, citat de NewsIn.

Desi a fost prezent la evenimentul din Chisinau in calitate de invitat de onoare, prim-vicepresedintele Parlamentului, Serafim Urechean, nu i-a dat nicio replica ambasadorului rus, preferand sa-si citeasca mesajul de salut pregatit din timp."Imi voi permite sa ma folosesc de cateva notite, ca nu cumva sa politizez acest eveniment cultural care are un anumit scop", a spus, la inceputul discursului, Serafim Urechean.

La inceputul lunii, premierul Vlad Filat a declarat ca Istoria romanilor va reveni in scoli, dupa o perioada de trei ani in care elevii au studiat Istoria integrata."Urmeaza sa readucem la normalitate si acest aspect in educatia copiilor nostri. Vom invata istoria noastra - cea a romanilor, asa cum este si firesc", a afirmat acesta.

Initiativa premierului Filat a fost respinsa de presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, care a declarat ca in aceasta chestiune urmeaza sa fie luat in considerare "caracterul policultural al societatii", unde "majoritatea absoluta a populatiei se identifica drept moldoveni"."Dupa parerea noastra, cea mai buna varianta pentru Republica Moldova ar fi istoria statului nostru – istoria Republicii Moldova. Fara a pune accente pe momente sensibile, care ar putea duce la o scindare in societate. Am pledat si vom pleda in continuare impotriva unor astfel de iesiri", a precizat presedintele PD, candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana la functia de presedinte al R. Moldova.

Anterior, guvernarea comunista a promovat constant excluderea Istoriei romanilor ca disciplina de studiu din scolile din Republica Moldova, fapt ce a generat protestele elevilor si istoricilor.

Premierul moldovean vrea reintroducerea Istoriei romanilor in scoli


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.