Presedintele Partidului Democrat de la Chisinau, Marian Lupu, a declarat luni ca nu este de acord cu initiativa premierului Vlad Filat de a inlocui manualul de Istorie integrata cu cel de Istorie a romanilor in programa scolara din Republica Moldova.
Marian Lupu a afirmat, intr-un interviu in exclusivitate pentru OMEGA, ca in aceasta chestiune urmeaza sa fie luat in considerare "caracterul policultural al societatii", unde "majoritatea absoluta a populatiei se identifica drept moldoveni", conform NewsIn.

"Dupa parerea noastra, cea mai buna varianta pentru Republica Moldova ar fi istoria statului nostru – istoria Republicii Moldova. Fara a pune accente pe momente sensibile, care ar putea duce la o scindare in societate. Am pledat si vom pleda in continuare impotriva unor astfel de iesiri", a precizat presedintele PD.

Lupu a adaugat ca responsabilitatile politicienilor se deosebesc de cele ale istoricilor. "Scopul politicianului este de a aplica intr-un sector sau altul un model, care ar asigura o congruenta si o armonie in dezvoltarea ulterioara a societatii, pentru ca aceste decizii sa uneasca oamenii si nu dimpotriva", a mentionat acesta.

Premierul Vlad Filat a declarat duminica, la un concert organizat de autoritatile de la Chisinau cu ocazia Zilei Profesorului, ca Istoria romanilor va reveni in scoli, dupa o perioada de trei ani in care elevii au studiat Istoria integrata."Urmeaza sa readucem la normalitate si acest aspect in educatia copiilor nostri. Vom invata istoria noastra - cea a romanilor, asa cum este si firesc", a declarat Filat.


Anterior, guvernarea comunista a promovat constant excluderea Istoriei romanilor ca disciplina de studiu din scolile din Republica Moldova, fapt ce a generat protestele elevilor si istoricilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.