Tony Blair, unul dintre favoritii la functia de presedinte al UE, ar fi acceptat zeci de mii de lire sterline de la un miliardar care face campanie pentru ca Ucraina sa adere la blocul european, scrie The Times.
Viktor Pinciuk, magnat al otelului care face lobby pentru aderarea tarii sale la UE, a angajat un fost ministru laburist, Stephen Byers, pentru a face campanie. El l-ar fi platit pe Blair sa sustina un discurs in favoarea Ucrainei, informeaza NewsIn citand The Times.

Diplomatii ucraineni se pregatesc sa depuna candidatura tarii sale anul viitor si il considera pe Blair un aliat-cheie.

Mai multe tari europene sustin legaturi economice mai stranse cu Ucraina, dar nu au sustinut direct candidatura. Altele, printre care Germania, sunt ingrijorate ca o consolidare a relatiilor cu Ucraina ar pune in pericol legaturile cu Rusia.

Activitatile comerciale ale lui Blair si legaturile cu oameni de afaceri precum Pinciuk vor fi analizate intr-o eventuala campanie pentru presedintia UE. Detaliile rolului presedintiei vor fi discutate de liderii UE luna aceasta.

Pinciuk a fondat Yalta European Strategy (YES) pentru a face campanie ca Ucraina sa adere la UE. Byers, fost secretar al comertului, este presedintele YES. Blair a participat la reuniunea anuala a YES in orasul ucrainean Ialta anul trecut, rostind principalul discurs.

Blair a participat si la un eveniment sponsorizat de Pinciuk la summitul Davos din Elvetia de anul acesta, impreuna cu Bill Gates, Sir Richard Branson si Bill Clinton. Blair nu a fost platit pentru acest eveniment.

Un purtator de cuvant al fostului premier a confirmat acest lucru, dar nu a comentat in legatura cu discursul de la Ialta.

Tony Blair, sustinut de Guvernul de la Londra si de Franta, este considerat marele favorit in cursa pentru postul de presedinte al UE. Insa euroscepticismul tarii sale, care nu face parte nici din Zona euro si nici din Spatiul Schengen, reprezinta insa un obstacol in obtinerea postului.

Insa, pe langa cei care sunt pro, exista si tari care s-au declarat mai mult sau mai putin direct, contra alegerii lui Tony Blair ca noul presedinte al UE.

Printre cei care sunt contra se afla Belgia, Olanda si Luxemburgul, care au prezentat deja saptamana aceasta o nota comuna in care definesc profilul candidatului ideal din punctul lor de vedere. "Viitorul presedinte al UE trebuie sa-si fi demonstrat angajamentul european si sa fi dezvoltat o viziune asupra tuturor politicilor Uniunii", mentiona textul, interpretat de surse diplomatice drept "o maniera politicoasa de a-i spune lui Tony Blair ca nu este cel mai potrivit pentru aceasta functie".

Ba mai mult, considerand ca nu are anvergura necesara, Luxemburgul a criticat in aceasta saptamana o eventuala numire a fostului premier laburist in functia prevazuta de Tratatul de la Lisabona, inca in curs de ratificare.

De asemenea, nici Austria nu pare a fi foarte incantanta de aceasta posibilitate, cancelarul austriac, Werner Faymann, declarandu-se contra eventualei numiri a lui Blair in functia de presedinte al UE

"Avem nevoie de un candidat care nu este pentru Bush, ci pentru Obama", a declarat el, in marja unei reuniuni a partidului social-democrat (SPÖ) si a Zell am See (centru).

Potrivit AFP, in timpul mandatului sau de premier (1997-2007), Tony Blair a sustinut adesea politica lui George W. Bush, in special in ceea ce priveste invazia din Irak, la care Marea Britanie a participat cu mai multe mii de soldati.

Noul presedinte american Barack Obama s-a orientat spre multilateralism, o politica denigrata de predecesorul sau, dar privilegiata de europeni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.