Secretarul de stat american Hillary Clinton a fost nevoita sa dea mai multe telefoane, dintr-un BMW negru parcat in spatele unui hotel din Zurich, pentru a evita ca acordul istoric intre Armenia si Turcia sa nu esueze in ultimul moment.
"Am fost nevoita sa le spun partilor implicate, de mai multe ori, 'este prea important, trebuie sa reuseasca, nu puteti reveni asupra deciziei'", a povestit Clinton in avionul cu care a plecat spre Londra.

Sambata, la Zurich, o "dificultate" de ultim moment a pus in pericol semnarea finala a acordului smuls dupa aproape doi ani de negocieri dure, privind normnalizarea relatiilor intre cele doua tari, umbrite de aproape un secol de amintirea masacrarii si deportarii armenilor de armata Imperiului Otoman, care prevede, de asemenea, deschiderea frontierei comune dintre Turcia si Armenia, informeaza NewsIn citand AFP.

La putin timp dupa ora locala 17.00 (18.00, ora Romaniei), totul parea pregatit. Delegatia lui Hillary Clinton se indrepta Universitatea din Zurich pentru ceremonia de semnare intre sefii diplomatiilor armeana, Eduard Nalbandian si turca Ahmet Davutoglu.

Delegatia americana s-a intors brusc din drum. Ministrul Nalbandian refuza semnarea acordului din cauza ingrijorarilor privind discursul omologului turc, au declarat anterior responsabili americani.

Trei ore de negocieri agitate au inceput apoi. Dupa primele discutii fara rezultat desfasurate la hotel, adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri europene si eurasiatice Phil Gordon s-a alaturat lui Hillary Clinton intr-un BMW, parcat intr-o aripa din spatele hotelului.

Sefa diplomatiei americane a jonglat cu mai multe telefoane mobile pentru a vorbi in acelasi timp cu sefii celor doua delegatii, a explicat, sub acoperirea anonimatului, un responsabil al Departamentului de Stat.

Dupa o ora, Clinton si Gordon au iesit intr-un final din masina. Secretarul de stat american s-a intalnit cu ministrul armean de externe la hotel si l-a dus cu masina sa la Universitatea din Zurich. Pentru depasirea impasului, s-a decis apoi ca nici o alocutiune nu va fi tinuta de cele doua parti.

Cu toate acestea, a mai fost nevoie de alte 90 de minute pentru ca ministrul Nalbandian sa decida sa vina la locul ceremoniei si sa semneze documentul, fara sa sa renunte, in timp ce omologul sau turc schita cateva zambete.

De altfel, Hillary Clinton a recunoscut cat de greu a fost pentru ministrul armean de externe sa semneze documentul, evocand greutatea istoriei si opozitia politica din tara sa.

"Avea ingrijorari si dorea sa fie sigur ca oamenii ii vor intelege", a explicat ea. "I-am spus nu numai ca il intelegem, dar si ca suntem constienti cat ii este de greu, dar ca trebuie sa faca acest lucru", a mai povestit secretarul de stat american.

Ea a precizat ca ministrul l-a sunat pe presedintele armean Serj Sarkisian in mai multe randuri pentru a-l consulta inainte de semnarea documentelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.