Romania ocupa pozitia 63 in Indexul anual privind Dezvoltarea Umana, realizat de Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD) si dat publicitatii ieri, inaintea noastra aflandu-se state precum Argentina, Cuba, Uruguay sau Bulgaria.
Indexul ONU analizeaza 182 de tari pe criterii precum speranta de viata, gradul de alfabetizare sau Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor. Datele folosite la realizarea clasamentului sunt din 2007, potrivit NewsIn, care citeaza AFP.

Romania are un index de dezvoltare umana de 0,837, ceea ce inseamna o imbunatatire fata de 2006, cand a ocupat pozitia 64, cu un index de 0,832, tara noastra numarandu-se astfel printre tarile cu o dezvoltare umana ridicata, alaturi de Estonia, Letonia, Chile, Oman, Serbia si Rusia.

Bulgaria sta insa mai bine decat Romania, clasandu-se pe pozitia 61, la fel ca Venezuela care ocupa locul 58 si Cuba, aflata pe locul 51.

Tara noastra este printre cel mai prost clasate state din Europa, in urma ei afland-se si Serbia, Muntenegru, Albania, Belarus si Ucraina.

Republica Moldova se numara printre tarile cu un index mediu de dezvoltare (0,720), ocupand locul 117.

Si Federatia Rusa se claseaza dupa Romania, pe locul 71. SUA are un index mai scazut decat anul trecut, fiind acum pe locul 13.

Tarile cu cel mai crescut standard de viata, aflate pe primele 10 pozitii sunt: Norvegia, Australia, Islanda, Canada, Irlanda, Olanda, Suedia, Franta, Elvetia si Japonia. De remarcat ca statul de pe locul intai este unul european, dar care nu este integrat in UE.

Din Europa de Est, Slovenia are cel mai bun index, de 0,929, ocupand pozitia 29.

La coada clasamentului se afla statele care se confrunta cu saracie, foamete si speranta de viata foarte scazuta: Niger, Afganistan, Sierra Leone, Republica Central-Africana, Mali, Burkina Faso, Congo, Ciad, Burundi, Guinea-Bissau.

Clasamentul ONU il gasiti aici.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.