Gerhard Schröder pare resemnat cu esecul sau politic. Dupa ce a declansat procedura alegerilor anticipate, cerind presedintelui Horst Koehler sa dizolve Parlamentul, cancelarul mimeaza acum reluarea luptei electorale. Platforma electorala a social-democratilor (SPD), intitulata "Incredere in Germania", nu aduce nimic nou. Dimpotriva, ea mizeaza pe "continuitate", desi acest lucru le-a adus infringerea la alegerile din landuri.

In cazul unei victorii a SPD, partidul promite mentinerea cotei TVA, propunind in schimb cresterea cu trei procente a impozitului pentru venituri foarte mari, care acum este de 42 %. Politica sociala este in continuare pe primul plan, desi nu exista masuri concrete pentru reducerea somajului sau pentru relansarea economica. Reprezentantii patronatului si opozitia crestin-democrata au criticat platforma, considerind ca este chiar o abatere de la reformele sociale incepute. Anton Boerner, presedintele Federatiei Germane de Comert Extern, a calificat programul electoral SPD drept "o scoatere de la naftalina a ideilor socialiste".

"Alternativa" socialista creste in sondaje

Ultimele sondaje arata ca alianta de stinga formata in luna iunie ar trece pragul de 5% pentru a intra in Parlamentul german, fiind cotata cu 11% din intentiile de vot. Unul dintre partide este PDS, fostul partid comunist din Germania de Est, celalalt este "Alternativa Electorala pentru Munca si Dreptate Sociala" (WASG), infiintat in ianuarie 2005 de fosti membri SPD. Desi apropierea ideologica ar fi putut duce la o coalitie intre SPD si alianta de stinga, cancelarul Schröder s-a delimitat clar de o asemenea idee.

Candidatul aliantei la functia de cancelar este fondatorul WASG, Oskar Lafontaine, fost presedinte al social-democratilor si ministru de Finante intre anii 1998-1999. In urma disensiunilor cu cancelarul Schröder, Lafontaine a parasit partidul, revenind in atentie abia la inceputul acestui an. Discursul lui populist convinge nu doar o parte din electoratul social-democrat, dezamagit de prestatia cancelarului Schröder, ci si simpatizantii dreptei. Reprezentantii comunitatii evreiesti din Germania l-au acuzat pe Lafontaine ca foloseste termeni din vocabularul nazist.

Crestin-democratii stau bine

Cu 44% din intentiile de vot, Uniunea Crestin-Democrata (CDU) pare a avea victoria asigurata la alegerile din toamna. Cu toate acestea, CDU nu va putea guverna singura, avind nevoie de un partener mai mic. Acesta este in mod traditional Partidul Liber Democrat (FDP), care este creditat cu 7% din intentiile de vot.

Directorul institutului de sondare a opiniei publice Infratest Dimap, Richard Hilmer, apreciaza ca cresterea spectaculoasa a aliantei de stinga de la 5 la 11 procente ar putea avea efecte asupra voturilor acordate FDP. Daca acest partid nu va reusi sa treaca pragul de 5%, CDU va ajunge in postura delicata de a nu putea guverna decit cu un partid socialist.