America Latina nu mai exista ca o regiune integrata, dar exista Ibero-america, spune scriitorul Jorge Volpi, pentru care tarile de limba spaniola, in ciuda istoriei si a traditiilor impartasite,sunt acum mai despartite ca niciodata, zona Americii gasindu-si alti doi centri de putere,SUA si Brazilia.
In ceea ce priveste Mexicul, acesta nu mai apartine Americii Latine, de vreme ce "dinamica sociala si cea politica il apropie de Nord", prin probleme ca imigratia, traficul de droguri si acordul de liber-schimb cu Statele Unite si Canada. Toate acestea au facut ca Mexicul sa isi piarda statutul de lider al Americii Latine, in favoarea Braziliei, care cunoaste in prezent un boom al economiei si al politicilor monetare, spune Volpi, potrivit NewsIn.

In viitor, spune scriitorul, America se va divide in doua centre de putere: Statele Unite, pentru regiunea de nord si centru, si Brazilia, pentru zona de sud. In discursul tinut cu ocazia decernarii celui de-al doilea premiu Casa de America, Volpi argumenta ca dezintegrarea americo-latina a inceput dupa ce tarile din zona au devenit independente fata de Spania. In ciuda traditiilor, a limbii comune, a religiei si chiar a institutiilor, statele latine sunt acum mai indepartate ca nicioadata, fapt identificat pana si in literatura. "Spre deosebire de alte epoci, nu exista curent dominant. Acum avem o multitudine de scriitori care creeaza opere foarte bune, dar imposibil de catalogat ca fiind americo-latine", spune Volpi.

America Latina si-a pierdut celebritatea pentru ca a devenit normala, spunea Jorge Volpi, la lansarea ultimei sale carti "Insomnia lui Bolivar", la targul de carte de la Bogota, al carui invitat special a fost, remarcand ca, odata cu disparitia exoticelor dictaturi, lumea vorbeste mai putin despre aceasta parte a lumii, in care mesianismul politic este restrans la cateva cazuri, cum este cel venezuelean.

In luna martie, prezent la Salonul de carte de la Paris, Jorge Volpi, exponent al tinerei generatii de autori mexicani, marturisea ca se gandeste din nou la exil, dupa 10 ani de diplomatie, dezamagit de realitatile din tara si, implicit, de prejudiciile aduse lumii literare. Scriitorul spunea atunci ca viata cotidiana in Mexic este apasatoare si riscanta, acesta fiind, de altfel, principalul motiv pentru care se gandea, iarasi, sa plece din tara.
Jorge Volpi a devenit cunoscut in 1999, cu romanul "En busca de Klingsor" ("In cautarea lui Klingsor"). In volumul "El fin de la locura" ("Sfarsitul nebuniei"), Fidel Castro apare in postura unui pacient pe divanul unui psihanalist.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.