Expertii afirma ca 50% din oras se afla deasupra unor fracturi geotectonice

Jumatate din capitala Rusiei ar putea, potential, sa se prabuseasca sub pamant. Oamenii de stiinta cred ca peste 50% din teritoriul orasului se afla pe fracturi geotectonice. Solul ar putea ceda in zonele periclitate si ar putea distruge cladirile, a declarat Vadim Mihailov, seful Centrului de Cercetari Subterane.

Specialistul crede ca instabilitatea crustei terestre din regiunea Moscovei a reprezentat cauza tragediei petrecute in februarie 2004 la parcul acvatic Transvaal, soldata cu 28 de morti. "Parcul a fost construit in zona uneia dintre fracturi. Inainte ca domul sau sa se prabuseasca, au avut loc in zona parcului o serie de mini-cutremure", a spus specialistul.

Cladiri inghitite de pamant

Accidente similare, dar care, din fericire, nu au fost tragice, au loc la Moscova in mod destul de regulat. Conducerea orasului nu ia insa nici un fel de masuri pentru a evita si alte tragedii, ci aproba, in schimb, tot mai multe proiecte de construire a unor imense zone rezidentiale in oras, spune Mihailov. Blocuri cu multe etaje, care de multe ori au mai multe nivele sub pamant destinate parcarilor, provoaca si mai multe daune sistemelor depasite de comunicatii subterane.

Cel mai recent accident s-a petrecut la 21 iunie, in apropierea locului de constructie a unui complex rezidential de elita. Martorii au spus ca una dintre cladirile alaturate a inceput sa alunece in groapa destinata fundatiei. Gaura a fost repede umpluta cu nisip: celor care sapau nu li s-a permis nici macar sa o examineze, transmite agentia Utro, citata de "Rusia la zi".

Pentru a inrautati situatia, noi cladiri apar in perioade foarte scurte de timp: construirea intensa rezulta in fundatii prost consolidate. Insa cel mai grav este faptul ca, de multe ori, companiile ignora normele de constructie atunci cand construiesc case pe mai multe nivele. Respectarea tuturor regulilor este un proces costisitor, care poate reduce eventual cererea si profitul unei companii.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.