Presa nu va publica exitpolluri dupa referendumul de vineri, din Irlanda, asupra Tratatului de la Lisabona, iar rezultatele sunt aseptate pentru sambata dupa-amiaza.
Trei milioane de alegatori irlandezi, adica mai putin de 1% dintre europeni, decid vineri soarta Tratatului de la Lisabona, sub privirea atenta a UE, care spera ca textul va fi aprobat, asa cum anunta sondajele, relateaza NewsIn.

"Irlanda voteaza astazi (vineri - n.red.) viitorul Europei", titreaza editia din Irlanda a The Sun. "Ziua in care toti ochii sunt indreptati spre Irlanda", scrie si Irish Daily Mail.

Sectiile de votare s-au deschis la ora locala 7.00 (9.00 ora Romaniei) si se vor inchide la ora locala 22.00 (24.00 ora Romaniei). Potrivit sondajelor, intre 48% si 68% dintre irlandezi sustin textul, in timp ce intre 17% si 33% i se opun. Sustinatorii tratatului au avertizat, insa, in legatura cu un "exces de incredere".

Astazi se decide soarta Tratatului de la Lisabona

Presedintele polonez Lech Kaczynski a promis sa parafeze Tratatul imediat dupa ce va fi aprobat de irlandezi, dar in Cehia semnarea atarna de bunavointa presedintelui eurosceptic Vaclav Klaus si de o decizie a Curtii Constitutionale.

"Un alt 'nu' ar arunca UE in plina criza", scrie Irish Examiner, care pledeaza pentru aprobarea textului, pentru a evita "patarea reputatiei internationae a Irlandei", in special pe pietele financiare.

Si premierul Brian Cowen le-a cerut alegatorilor sa voteze pentru a ajuta (tara - n.red.) sa isi refaca economia", afectata grav de criza. Recesiunea ar putea ajuta textul, apreciaza analistii.

Aproape toate fortele parlamentare sustin Tratatul de la Lisabona, la fel ca si cei mai importanti oameni de afaceri, precum Michael O'Leary, seful companiei irlandeze Ryanair.

In fata taberei sustinatorilor lui "da", din care fac parte majoritatea formatiunilor politice parlamentare, cu exceptia micului partid nationalist Sinn Féin, adeptii lui "nu" reprezinta in schimb o grupare amestecata, mergand de la catolicii conservatori la pacifistii de stanga. Ganley este reprezentantul oficial al acestei taberei, dar pozitia sa este slabita de infrangerea suferita de partidul sau Libertas la alegerilor europene din iunie.

Sustinatorii lui "nu" se bazeaza totusi pe lipsa de popularitate a guvernului Cowen (11% din opiniile favorabile) pentru a sustine votul negativ la referendumul de vineri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.