Iranul a lansat luni doua rachete nucleare cu raze lungi de actiune in cadrul unui exercitiu militar, care ar putea sa atinga Israelul, o parte din statele arabe, dar si zone din Europa.
"Pentru prima data, Garda Revolutionara au testat o racheta cu doua etaje folosind combustibil solid in cursul unor exercitii militare", relateaza AFP, citata de NewsIn. [Iranul si-a inceput exercitiile militare]

Comandantul fortelor aeriene a declarat ca o racheta Sejil cu doua etaje, cu o raza de actiune de 2.000 kilometri, a fost testata in palalel cu lansarea rachetei Shahab-3, cu o raza de actiune de 1200 kilometri.

Acestea ar putea ajunge ar putea ajunge in Israel, statele arabe si cele mai multe parti ale Europei, mai ales in Turcia, arata TimesOnline.

“Jocurile de-a razboiul” au inceput duminica dupa dezvaluirile despre uzina de imbogatire a uraniului. Iranul a adoptat o atitudine foarte provocatoare inainte de reuniunea de la Geneva, de joi, intre reprezentantii sai si cei ai celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite, plus Germania. [Iranul ar putea produce uraniu imbogatit in proportie de 20%]

SUA, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania au cerut Iranului sa ofere un raspuns rapid la intrebarile despre dimensiunea militara a programului sau nuclear, despre care Teheranul afirma insistent ca este pur pasnica.

Potrivit cotidianul francez Le Monde, Comandantul Fortelor Aeriene din Garda Revolutionara, Hossein Salami a avertizat ca, in caz de atac, raspunsul Iranului va fi “destructiv”.

“Eu vorbesc in calitate de comandant al unei unitati militare (...). in fata amenintarilor impotriva existentei, independentei, libertatii si valorilor islamice, noi vom da un raspuns direct, ferm si distructiv ", a spus el, adaugand ca Iranul poate face fata oricarei provocari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.