Iranul a lansat doua rachete cu raza lunga de actiune duminica dimineata, in cadrul unor exercitii militare anuntate sambata, relateaza televiziunea de stat in limba araba Al-Alam.
Potrivit postului de televiziune, este vorba de rachete Tondar si Fateh 110, informeaza NewsIn citand AFP.

Gardienii Revolutiei, armata ideologica a regimului, au anuntat sambata (n.r. 26 septembrie 2009) ca vor incepe duminica manevre implicand tiruri de rachete, pentru a imbunatati capacitatile de disuasiune ale fortelor armate iraniene.

Exercitiile nu au nimic exceptional, dar intervin intr-un moment tensionat cu Occidentul in dosarul nuclear controversat al republicii islamice, dupa dezvaluirea existentei unui al doilea centru de imbogatire a uraniului. [Iranul ar putea produce uraniu imbogatit in proportie de 20%]

Comentand sambata exercitiile militare, comandantul fortelor aeriene ale Gardienilor Revolutiei, Hossein Salami, a afirmat ca principalul obiectiv este "evaluarea progreselor tehnice realizate recent in domeniul rachetelor sol-sol", potrivit site-ului corpului militar. Potrivit lui, armata va lansa simultan si succesiv rachete in cadrul manevrelor numite "Marele Profet 4", care vor dura mai multe zile.

Iranul face regulat manevre in Golf, in special tiruri de rachete cu raza lunga si medie de actiune, si anunta constant progrese in domeniul apararii, in special in ceea ce priveste programul balistic.

Puterile occidentale acuza Iranul ca incearca sa obtina arma atomica, sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul neaga. Seful Organizatiei iraniene pentru energie atomica (OIEA), Ali Akbar Salehi, a parut sa incerce sambata sa linisteasca ingrijorarile internationale, subliniind ca al doilea centru de imbogatire a uraniului, situat la 100 de kilometri de Teheran, nu are un caracter militar.

Occidentalii au somat, insa, Iranul sa faca lumina asupra activitatilor sale nucleare la reuniunea din 1 octombrie, de la Geneva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.