Jurnalistul irakian Muntazer al-Zaidi, devenit celebru pentru ca a aruncat cu pantofii in fostul presedinte american George. W. Bush, si-a confirmat intentia de a se muta in Elvetia, relateaza AFP.
"Chiar vreau sa vin in Elvetia, pentru ca este o tara neutra si pentru ca este o tara care nu a sustinut ocuparea Irakului", a explicat jurnaistul intr-un interviu acordat postului elvetian de televiziune TSR.[Muntazer al-Zaidi a primit trei ani de inchisoare]

"Elvetia gazduieste mai multe organizatii internationale, dintre care unele se lupta pentru copii, iar Elvetia este o tara cu o traditie democratica importanta, este un exemplu pentru lume", a adaugat el, citat de NewsIn.

Jurnalistul irakian si-a anuntat si intentia de a "lansa o operatiune de amploare" vizand reunirea familiilor irakiene pentru a depune o plangere colectiva impotriva lui George W. Bush. Al-Zaidi vrea ca fostul presedinte si toti cei care au colaborat cu el sa fie adusi in fata unui tribunal international pentru "crimele de razboi comise in timpul ocuparii Irakului".

Eliberat saptamana trecuta, Muntazer al-Zaidi a declarat pentru TSR ca a fost lovit cu bare de fier, ca a fost torturat cu cabluri electrice si a fost supus simularii inecului in timpul detentiei sale.

Condamnat la un an de inchisoare pentru "agresiune vizand un sef de stat aflat in vizita oficiala", jurnalistul, considerat un erou de multi din lumea araba, a fost pus in libertate dupa noua luni, pentru buna purtare.

In 14 decembrie 2008, el a aruncat cu pantofii in Bush la o conferinta de presa organizata la Bagdad. In februarie, un avocat din Geneva a anuntat ca a depus o cerere pentru azil politic in Elvetia in numele lui al-Zaidi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.