Mecanismele de protectie impotriva torturarii detinutilor din inchisorile moldovene inca nu functioneaza, mai ales ca urmare a insuficientei avocatilor independenti si profesionisti si a inactivitatii autoritatilor penitenicare, constata un raport ONU, citat de Info-Prim Neo.
Raportul ONU a fost redactat in urma vizitei de evaluare a raportorul special al organizatiei pentru tortura si alte forme crude, inumane sau degradante de tratament sau pedeapsa, Manfred Nowak. "Lipsa de independenta a judecatorilor, libertatea prea mare de actiune a procurorilor, insuficienta avocatilor profesionisti si independenti, amenintarile din partea politiei si inactivitatea autoritatilor din penitenciare, au dus la functionarea proasta a mecanismelor de protectie impotriva torturii in R. Moldova", se arata in concluziile raportului denumit "Examinarea problemelor, masurile intreprinse si remedierea cazurilor de tortura si alte incalcari ale drepturilor omului in Republica Moldova", arata NewsIn.

"Reprezentantii Guvernului au fost foarte cooperanti si au promis sa implementeze imediat recomandarile, dar, din pacate, nu am remarcat schimbari dupa vizita anterioara. Mecanismul National de Prevenire a Torturii nu functioneaza mai bine decat functiona cu un an in urma. Legea cu privire la acest mecanism este foarte ambigua si nu precizeaza care este rolul concret al participantilor si corelatia dintre ei. Ar trebui sa existe si un plan national de actiuni in aceasta privinta", sustine expertul ONU.

Nowak considera ca evenimentele din 6, 7 si 8 aprilie 2009 au constituit un notabil regres in domeniul respectarii drepturilor omului in R. Moldova. "De aceea este important ca toate incalcarile care au avut loc atunci, sa fie cercetate de organele competente pentru reabilitarea si compensarea prejudiciilor aduse victimelor si pentru pedepsirea persoanelor vinovate", atrage atentia Nowak.

Intrebat unde este cel mai des intalnita tortura in R. Moldova, raportorul special al ONU a declarat ca aceasta are loc mai putin in locurile de detentie si mai mult in sectiile de politie, in primele ore si zile de retinere a suspectilor, cu scopul de a obtine de la ei marturii si informatii. Nowak s-a mai referit !a conditiile rele de intretinere a detinutilor in penitenciare si spitalele de psihiatrie, la traficul de femei si la !coruptia adanc inradacinata in sistemul de justitie penala”.

Printre recomandarile inaintate autoritatilor moldovene se numara stabilirea unor mecanisme eficiente si accesibile de depunere a plangerilor legate de tortura, stabilirea masurilor de protectie si prevenire a torturii, accelerarea reformelor legate de Procuratura Generala, politie si sistemul penitenciar cu scopul de a le transforma in organisme care sa activeze transparent sau includerea dreptului la despagubire pentru victimele torturii si ale maltratarii in legislatia nationala. In acelasi timp, expertul ONU a recomandat comunitatii internationale sa extinda sustinerea financiara pentru modernizarea sistemului penitenciar moldovenesc.

La randul sau, Procurorul General adjunct Vasile Pascari a recunoscut ca "statistica si evenimentele din aprilie demonstreaza ca in societate persista fenomenul torturii". El sustine ca a fost format un grup special de anchetatori din Procuratura Militara pentru a investiga cazurile la care se face trimitere in cererile depuse de catre cetateni dupa 7 aprilie, iar pana in prezent au fost pornite 14 cauze penale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.